2012. július 19., csütörtök

Fokhagymás-paradicsomos tésztaszósz






Április derekán 6 tő lugas paradicsomot vásároltam a piacon, egy nagyon kedves őstermelőtől. Férjem ültette, gondozza, locsolja, és ennek meg is van az eredménye.

Harmadik hete fogyasztjuk a tőről, hol egy, hol több érett gyümölcsét, melynek az íze valami csoda. Édes, lédús. 
Most viszont ténylegesen is elkezdett teremni. közel 3 kiló szépséggel ajándékozott meg, és még csak ezután következik a java. 

Ez a mennyiség már elég arra, hogy egy kis finom fokhagymás tésztaszószt készítsek, hiszen imádjuk a spagettit. Mekkora könnyebbség, lesz ha egy sűrű nap után csak előveszem a polcról a szószt, mire kifő a tészta, már fel is turbózom, vagy hagyom, ahogy van és csak beleöntöm a serpenyőbe, azután szólok a családnak, hogy  15 percen belül kész a vacsora. Nem kell a boltban sorba állni, sőt be sem kell menni.

Ebből a mennyiségből 5 db 3,5 dl-es üveg szósz készül.

hozzávalók

3 fokhagyma fej
2 evőkanál olívaolaj
3 közepes piros, sárga és / vagy zöldpaprika,
3 kg hámozott paradicsom
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál só
1/2 evőkanál balzsamecet
1/2 teáskanál őrölt bors
1 csésze bazsalikom aprítva
1/2 csésze friss oregánó, kakukkfű, petrezselyem, zellerszár
 3 evőkanál citromlé


Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 
A fokhagymát vágjuk ketté keresztben, és tegyük egy alufóliával kibélelt, olajozott tepsibe, a paprikákat tegyük mellé A maradék olajjal ecseteljük meg a paprikákat.
45-50 percig süssük, vagy amíg a paprika héja kezd feketedni, és a fokhagyma is puhára, édesre sült.
A fokhagymát tegyük egy rácsra hűlni, a paprikákat csomagoljuk zacskóba, és kb 15 perc után távolítsuk el a héját, és a magokat.
A fokhagymát a héjából nyomjuk egy edénybe, adjunk hozzá némi hámozott paradicsomot, és turmixoljuk össze. Használhatunk akár turmixot, akár bot mixert, és természetesen robotgépet is. Az aprított paradicsomot és a fokhagymát tegyük egy rozsdamentes edénybe, és a többi paradicsomot is turmixoljuk össze, adjuk hozzá. 
Tegyük bele a barna cukrot, sót, ecetet, borsot, balzsamecetet, alacsony fokozaton forraljuk fel állandó keverés közben. Ez kb 50 perc. A sült paprikát vágjuk nagyon apróra és adjuk hozzá a paradicsomos keverékhez. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, mártás sűrűségűre. Levesszük a tűzről, és ekkor adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, valamint a citromlét. Tegyük üvegekbe, és fedjük le. Forró vízfürdőben sterilizáljuk, forrástól számítva 35 percig. Az edényben hagyjuk, kihűlni. Címkézzük és tegyük a kamrába.








 




3 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Zsóka, ez baromi finom lehet, de nekünk ipari mennyiség kéne :), ahhoz meg macerás. Azért egy adagot kipróbálok, ha lesz paradicsomom. Már fehéredik...

Unknown írta...

Szia, a száritott bazsalikom is megteszi??

Zsóka írta...

Örülök, hogy megnyerte a tetszéseteket a recept, én évek óta készítem, mindig egy nagy fazékkal, akkor eszünk egy adagot, a többi megy üvegekbe. Tiffanylda akár ipari mennyiséget is érdemes készíteni, hiszen 2-3 évig sem veszít semmit az ízéből.
Bori- akár szárított, akár friss bazsalikomot használhatsz. Viszont a friss intenzívebb ízt kölcsönöz neki. Az is jó, ha kimelegítésnél teszel bele pár friss levelet. Jó dolog a szuper-hiper marketekben kaphatóból ősszel hazavinni egyet, és megfelelő gondozás mellett az ételünket ízesíteni vele. Sok sikert!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...