A mai napig nem tudom, hogy az idetelepült Bolgár-kertészek, vagy még a törökök voltak azok, - (nem is annyira lényeges, a fő, hogy itt van) - akik ezt a finom zöldséget elhozták nekünk, de legyenek áldottak, mert valami "csudajót" tettek vele nekem.
A legfinomabb ételek készíthetők belőle, és a húst lehet hanyagolni.
Valahogy úgy van ez, hogy ahogy az idő telik, egyre kevésbé rajongok a húsos ételekért, annál inkább kedvelem a zöldségeket, és a gyümölcsöket.
Ez a grillezett padlizsán, szintén az interneten keringő finomságok egyike, és mint sok mást ezt is itt találtam.
Elkészítése roppant könnyű. Ez akár a kinti, akár a benti grillen elkészíthető, Sőt, a sütőben is tökéletesre sikerül.
hozzávalók (4 személyre)
1 nagy padlizsán
3 nagy paradicsom, a vastagsága megfeleljen a padlizsán átmérőjének
200 g feta, morzsolt
1/2 csésze friss bazsalikom
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
½ csésze extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
3 nagy paradicsom, a vastagsága megfeleljen a padlizsán átmérőjének
200 g feta, morzsolt
1/2 csésze friss bazsalikom
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
½ csésze extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
elkészítés
Vágjuk a padlizsánt keresztben 1 cm vastag szeletekre. Enyhén sózzuk be, és hagyjuk 30
percig, hogy a lé kijöjjön a padlizsánból.
Ha kész egy kis olíva olajjal locsoljuk meg, és grillen, vagy
grillserpenyőben süssük őket mindkét oldalán 2-3 percig.
Keverjük el a bazsalikomot, 4 evőkanál olíva olajat, 2 gerezd
fokhagymát, citromlé, 1 teáskanál sót egy merülő mixerrel simára.
A paradicsomokat keresztben szeleteljük 1 cm vastag szeletekre.
Egy tepsit finoman olajozzunk be, helyezzünk 4 padlizsánt a tepsire egymás
mellé, kenjünk rá bazsalikom-fokhagyma keveréket, szórjunk rá bőven fetát, és
tegyük a tetejére a paradicsomokat. Újabb réteg padlizsán,
bazsalikomos-fokhagymás keverék, feta, és paradicsom. A tetejére a fetából morzsoljunk
jó bőven, olajozzuk át, és 180 fokos előmelegített sütőben süssük 15 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése