2012. július 26., csütörtök

Édes chili szósz





Világ életemben azt hittem, hogy a chili szósz az csak csiliből van.
Soha nem gondoltam, hogy több benne a paradicsom, mint a paprika.
A fontos, hogy ne legyen benne, se mag, se héj, hanem az egész gyönyörű, selymes állagú, kicsit folyékony legyen.  Az sem baj, ha darabosan folyik, a lényeg, hogy az íze édes, savanyú, és lehetőleg, az én ízlésem szerint csípős legyen. 
Egyszóval ez egy összetett valami, aminek a receptjét olyan sok helyen láttam már, mégis valahogy nem volt bizalmam egyik változatban sem.
Most, viszont, hogy paradicsom nagyhatalom lettem, a 6 tő paradicsomomnak köszönhetően, adott a lehetőség, hogy kísérletezzek, és ennek meg is van az eredménye. Minden idők legjobb csili-szósza lett az enyém.

1  1/2 kg paradicsom, hámozva, magozva, apróra vágva
450 ml ecet 10%-os
500 g cukor
250 g vöröshagyma apróra vágva
350 g zeller nagyon apróra vágva
200 g paprika bármilyen színű húsos apróra vágva (ízlésünknek megfelelően csípős, vagy nagyon csípős, esetleg méreg erős.)
2  1/2 ek. só
1  ½ ek őrölt fahéj
1  ½ ek őrölt gyömbér
1 ek mustármag őrölt (magunk is őrölhetjük, sőt....)

Keverjük össze a hozzávalókat egy rozsdamentes edényben. Kevergetve forraljuk fel, amíg a cukor el nem olvad. Ezután csökkentsük a hőt és 2 órán keresztül főzzük, amíg jól besűrűsödik. 
Közben gyakran keverjük meg, nehogy leégjen.
A mikor elérte a megfelelő sűrűséget, tegyük kicsi üvegekbe, a légbuborékokat fa spatulával távolítsuk el, és zárjuk le. Forró vízfürdőben sterilizáljuk forrástól számított 15 percig. Az edényben hagyjuk kihűlni. Címkézzük és tegyük a kamra polcára.

Megjegyzés: A fűszerek mennyisége viszonylagos. Kóstoljuk meg, mert nem minden paradicsom egyforma édes, ezért az utólagos fűszerezés szükséges lehet. 



 














2 megjegyzés:

Nueva írta...

Van itthon chilli pelyhem.. Abból tehetek bele? És ha igen, akkor mennyit érdemes, és melyik szakaszban?
Köszönöm :)

Zsóka írta...

Persze tehetsz bele csilipelyhet, már az elején érdemes beletenni, hogy alaposa kiázzon az íz, érdemes először keveset hozzáadni, és apránként beállítani az erősséget, hiszen minden csili más és más.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...