Édes chili szósz
Világ életemben azt hittem,
hogy a chili szósz az csak csiliből van.
Soha nem gondoltam, hogy több
benne a paradicsom, mint a paprika.
A fontos, hogy ne legyen
benne, se mag, se héj, hanem az egész gyönyörű, selymes állagú, kicsit
folyékony legyen. Az sem baj, ha
darabosan folyik, a lényeg, hogy az íze édes, savanyú, és lehetőleg, az én
ízlésem szerint csípős legyen.
Egyszóval ez egy összetett valami, aminek a
receptjét olyan sok helyen láttam már, mégis valahogy nem volt bizalmam egyik
változatban sem.
Most, viszont, hogy
paradicsom nagyhatalom lettem, a 6 tő paradicsomomnak köszönhetően, adott a
lehetőség, hogy kísérletezzek, és ennek meg is van az eredménye. Minden idők
legjobb csili-szósza lett az enyém.
1 1/2 kg paradicsom, hámozva, magozva, apróra
vágva
450 ml ecet 10%-os
500 g cukor
250 g vöröshagyma apróra
vágva
350 g zeller nagyon apróra vágva
200 g paprika bármilyen színű
húsos apróra vágva (ízlésünknek megfelelően csípős, vagy nagyon csípős, esetleg
méreg erős.)
2 1/2 ek. só
1 ½ ek őrölt fahéj
1 ½ ek őrölt gyömbér
1 ek mustármag őrölt (magunk is őrölhetjük, sőt....)
Keverjük össze a hozzávalókat egy rozsdamentes edényben. Kevergetve forraljuk fel, amíg a cukor el nem olvad. Ezután csökkentsük a hőt és 2 órán keresztül főzzük, amíg jól besűrűsödik.
Közben
gyakran keverjük meg, nehogy leégjen.
A mikor elérte a megfelelő
sűrűséget, tegyük kicsi üvegekbe, a légbuborékokat fa spatulával távolítsuk el,
és zárjuk le. Forró vízfürdőben sterilizáljuk forrástól számított 15 percig. Az
edényben hagyjuk kihűlni. Címkézzük és tegyük a kamra polcára.
Megjegyzés: A fűszerek mennyisége viszonylagos. Kóstoljuk meg, mert nem minden paradicsom egyforma édes, ezért az utólagos fűszerezés szükséges lehet.
Megjegyzés: A fűszerek mennyisége viszonylagos. Kóstoljuk meg, mert nem minden paradicsom egyforma édes, ezért az utólagos fűszerezés szükséges lehet.


Megjegyzések
Köszönöm :)