2014. május 20., kedd

Házi joghurt készítése





Milyen régóta készülök elkészíteni életem első házi joghurtját. Mindenhol olvasom, melegítsük 85 fokosra, tartsuk azon a hőmérsékleten , volt ahol 3-4 órát mondott, máshol csak 30-50 percet. Majd hagyjuk visszahűlni, 40 fokosra, és akkor adjuk hozzá a kultúrát.

Gondoltam lesz ami lesz, viszek egy doboz élőflórás joghurtot, és egy liter tejet, kipróbálom.
Azzal kezdtem, hogy fél liter tejet a lábasba tettem, és melegíteni kezdtem. Folyadék hőmérővel mérve, 90 fokig hagytam melegedni. Hagytam ezen a hőmérsékleten 25 percig. Amikor elérte a visszahűléskor a 40 fokot, üvegekbe mertem . Kellemesen melegnek éreztem amikor egy teáskanálnyi élőflórás joghurtot elkavartam benne, és rátéve a tetőt, egy puha meleg ruhával kibélelt lábasba tettem egymás mellé az üvegeket, és mivel kenyeret sütöttem, és a sütő még langyos volt abba helyeztem az edényt, benne a joghurttal beoltott tejecskét.






Másnap reggel bontottam ki, már az üvegek látványa is biztató volt, hiszen látszott, ahogy a joghurt kettévált a savótól. Persze nem sok savó volt rajta, a joghurt pedig benne kellemesen savanykás, krémes finom ízű.
Ezen felbuzdulva, a következő adagot nagyobb mennyiségben készítem, hiszen a hűtőben egy hétig eláll, és mindig van kéznél igazi joghurt. 






3 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jó,én is kipróbálnám :)
Megtudhatnám hol lehet folyadék hőmérőt vásárolni ?
Köszönöm

Zsóka írta...

Kedves Rózsa! Tejhőmérőt kapsz az alábbi linken:
http://www.equus.hu/shop/?p=productsList&sWord=tejh%F5m%E9r%F5

De ami nekem van egy régi kazán hőmérője. 100 °C-ig mér, én azt használom. A fölé úgy sem akarom, hogy melegedjen a folyadék.

Unknown írta...

Köszönöm az infót :)

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...