2014. május 30., péntek

Fehér kenyér (Romagnolo baguette)





Egy igazi olasz baguette, az esti sütögetések, grill partik kenyere lehet. Elkészítése nem bonyolult, csak időigényes.
Viszont a kelesztésre szánt idő alatt bármit elő tudunk készíteni az esti partira. Tehát valóban háziasszonybarát kenyérféleség.
Ráadásul mutatós, és a házigazda büszkeségévé válhat.

Lehetőleg változtatás nélkül kövessétek a leírást, és nem marad el a siker.

Előző nap készítjük el, legalább 8-12 órát hagyjuk pihenni felhasználás előtt, de akár 26 órát is érhet.

25 dkg búzaliszt BL 55
2,5 dl meleg víz 
3 g friss élesztő (nem elírás, 3 gramm)





A vízben feloldjuk az élesztő, és a liszttel összekeverjük. Körülbelül 5-6 percig keverjük. Lehet kézzel, vagy lehet fakanállal keverni. Én szeretem érezni, ahogy alakul a tészta a kezem között.
Miután alaposan kidolgoztuk, lefedjük, lehetőleg olyan tálban, aminek teteje van, hogy ne száradjon meg a kovászunk.


kenyértészta:

20 dkg búzaliszt BL 55
20 dkg rétesliszt BFF 55
1,2 dl meleg víz
15 g friss élesztő
18 g só
3 evőkanál jó minőségű olaj






A hozzávalókat helyezzük egy tálba,



adjuk hozzá az előző nap készített kovászt, és alaposan gyúrjuk össze. Ez kb 10 perc.



Legyen a tészta jól kidolgozott. Egy órát lefedve kelesztjük.


Amikor a duplájára kelt, gyúrjuk össze, nyomjuk ki belőle a levegőt, formáljunk cipót belőle, és letakarva 10 percig pihentetjük. 



Vágjuk 4 felé




és mind a 4 részt gyúrjuk át, formáljuk kis cipókra. 



Takarjuk be, és hagyjuk 30 percet kelni.




Sodorjuk rudakat a megkelt cipókból. Takarjuk ismét be, és hagyjuk ismét 30 percig pihenni.




Kettőt-kettőt csavarjunk össze a mellékelt fotó alapján.



Azért, hogy szép tekercset kapjunk, először a rudakat helyezzük középen egymásra, és először az egyik, 




majd a másik oldalt tekerjük össze.





Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, újabb 20 percig letakarva pihentessük.




Közben a sütőt bekapcsoljuk, és 200°C-ra melegítjük elő.
A kenyeret középen végig bevágjuk, és hagyjuk még 10 percig kelni, 



majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
 A sütő hőfokát 250°C-ra emeljük és barnulásig sütjük. Kb. 10 perc



Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




Egy nagyon finom, szivacsos, kellemesen lyukacsos bélzetű baguette, kiváló a kerti partikhoz, szendvicsekhez, és bármihez, amihez csak gondoljuk.





2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm Zsóka a receptet,sikere volt és nagyon egyszerű,de mégis izgalmas a csavarással :D Sikere van a sütögetős csoportban is Limaránál. Üdvözlettel:Judit

Zsóka írta...

Igen láttam, nagyon ügyes vagy. Örülök, hogy neked is tetszik.

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...