Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2014. május 30., péntek

Fehér kenyér (Romagnolo baguette)





Egy igazi olasz baguette, az esti sütögetések, grill partik kenyere lehet. Elkészítése nem bonyolult, csak időigényes.
Viszont a kelesztésre szánt idő alatt bármit elő tudunk készíteni az esti partira. Tehát valóban háziasszonybarát kenyérféleség.
Ráadásul mutatós, és a házigazda büszkeségévé válhat.

Lehetőleg változtatás nélkül kövessétek a leírást, és nem marad el a siker.

Előző nap készítjük el, legalább 8-12 órát hagyjuk pihenni felhasználás előtt, de akár 26 órát is érhet.

25 dkg búzaliszt BL 55
2,5 dl meleg víz 
3 g friss élesztő (nem elírás, 3 gramm)





A vízben feloldjuk az élesztő, és a liszttel összekeverjük. Körülbelül 5-6 percig keverjük. Lehet kézzel, vagy lehet fakanállal keverni. Én szeretem érezni, ahogy alakul a tészta a kezem között.
Miután alaposan kidolgoztuk, lefedjük, lehetőleg olyan tálban, aminek teteje van, hogy ne száradjon meg a kovászunk.


kenyértészta:

20 dkg búzaliszt BL 55
20 dkg rétesliszt BFF 55
1,2 dl meleg víz
15 g friss élesztő
18 g só
3 evőkanál jó minőségű olaj






A hozzávalókat helyezzük egy tálba,



adjuk hozzá az előző nap készített kovászt, és alaposan gyúrjuk össze. Ez kb 10 perc.



Legyen a tészta jól kidolgozott. Egy órát lefedve kelesztjük.


Amikor a duplájára kelt, gyúrjuk össze, nyomjuk ki belőle a levegőt, formáljunk cipót belőle, és letakarva 10 percig pihentetjük. 



Vágjuk 4 felé




és mind a 4 részt gyúrjuk át, formáljuk kis cipókra. 



Takarjuk be, és hagyjuk 30 percet kelni.




Sodorjuk rudakat a megkelt cipókból. Takarjuk ismét be, és hagyjuk ismét 30 percig pihenni.




Kettőt-kettőt csavarjunk össze a mellékelt fotó alapján.



Azért, hogy szép tekercset kapjunk, először a rudakat helyezzük középen egymásra, és először az egyik, 




majd a másik oldalt tekerjük össze.





Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, újabb 20 percig letakarva pihentessük.




Közben a sütőt bekapcsoljuk, és 200°C-ra melegítjük elő.
A kenyeret középen végig bevágjuk, és hagyjuk még 10 percig kelni, 



majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
 A sütő hőfokát 250°C-ra emeljük és barnulásig sütjük. Kb. 10 perc



Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




Egy nagyon finom, szivacsos, kellemesen lyukacsos bélzetű baguette, kiváló a kerti partikhoz, szendvicsekhez, és bármihez, amihez csak gondoljuk.





2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm Zsóka a receptet,sikere volt és nagyon egyszerű,de mégis izgalmas a csavarással :D Sikere van a sütögetős csoportban is Limaránál. Üdvözlettel:Judit

Zsóka írta...

Igen láttam, nagyon ügyes vagy. Örülök, hogy neked is tetszik.