Régen hoztam kenyeret, pedig napi szinten sütöm őket.
Most egy általunk nagyon megkedvelt kenyérnek a receptjét szeretném megosztani veletek.
Hozzávalók:
30 dkg öregtészta
50 dkg BL 80-as kenyér liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
3 dl víz
4 dkg búzakorpa
1 dkg élesztő
Az öregtésztához adom a vizet, az olajat, és az élesztőt.
Egy másik tálban elkeverem a lisztet a sóval, és a korpával. A felhígított
öregtésztát a közepébe vájt mélyedésbe teszem, és alaposan összegyúrom. Jól
megdagasztom, hogy sima fényes legyen a teteje. Cipóvá formázom, és egy órát
kelesztem. Ekkor kiveszem a tálból és alaposan átgyúrom. Ismét cipóvá formálva
hagyom fél órát kelni. Még egyszer megismétlem és újabb fél óra kelesztés.
Ekkor a tésztát lisztezett munkalapra borítom, alaposan ellapogatom, és veknit
formázok belőle. Vagy átgyúrom, és cipóvá formázom. Sütőpapírral bélelt
kenyérformába, vagy tepsibe téve ismét megkelesztem. Az idő alatt a sütőt 210
fokosra előmelegítem.
A megkelt kenyeret vizes kézzel átsimogatom, és
bemetszéseket készítek a tetejére, majd az előmelegített sütőbe teszem, és
30-35 percig sütöm. Miután kivettem ismét átsimogatom vizes kézzel, és rácsra
téve hagyom kihűlni.
Természetesen használhatunk vizes ecsetet is.
Amikor langyosra hűlt már szeletelhető, de szebben lehet
felvágni, ha már teljesen kihűlt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése