A levendula egyik kedvencem. Alig tudtam a kertemben megtartani, csak hosszas évek után maradt meg egy tő a leggyengébb talajon. Később tudtam meg, hogy a levendula éppen azt szereti, ha sovány szélsőséges helyen van. Már egészen szép kis bokorrá növekedett, legnagyobb örömömre. Minden évben leszedem a virágot, és felhasználom. Hol szappan készítésre, hol csak a molyok elleni zacskók töltésére, de most egy levendulás keksz készítésére.
Nagyon kellemes illat, de persze csak módjával, hiszen ha túlzásba visszük az ellenkezőjére is fordulhat, kellemetlen szappanszagú lehet a sütink.
350 g liszt
(fele teljes kiőrlésű liszt fele sima fehér)
150 g
porcukor
1/3
teáskanál sütőpor
1 tojás
sárgája
2 citrom
héja
180 g vaj
levendula
bimbó (2-3 teáskanál)
szükség
szerint citromlé
cukor a tetejére
cukor a tetejére
A legjobb
eredmény eléréséért lehetőleg robotgépben, vagy nagyon gyorsan dolgozzunk, hogy
a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj, és a sütemény omlós maradjon. Nagyobb,
erősebb villával is kiválóan meg lehet csinálni.
A levendula
virágot egy mozsárban némi cukorral szétdörzsölünk, hogy illatosabb, ízletesebb
legyen.
Keverjük
össze a lisztet, a sütőport, a porcukrot a citromhéjjal, és a levendulával.
Ezután
dolgozzuk bele a hideg vajat, a tojássárgáját, és annyi frissen facsart
citromlevet, hogy összeálljon a tésztánk.
Enyhén lisztezett deszkán formázzuk,
és tegyük műanyagzacskóba, majd a hűtőbe legalább egy órára.
A hűtött
tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy keksz kiszúróval vágjuk ki a tésztát.
Tegyük egy cukorral töltött tányérkára a sütit, hogy a cukor rátapadjon, és
helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk kicsit pihenni, majd 175 fokosra
előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük világosra.
Akkor jó,
amikor a széle kezd kicsit barnulni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése