Egy igazi olasz baguette, az esti
sütögetések, grill partik kenyere lehet. Elkészítése nem bonyolult, csak
időigényes.
Viszont a kelesztésre szánt idő alatt
bármit elő tudunk készíteni az esti partira. Tehát valóban háziasszonybarát kenyérféleség.
Ráadásul mutatós, és a házigazda
büszkeségévé válhat.
Lehetőleg változtatás nélkül kövessétek
a leírást, és nem marad el a siker.
Előző nap készítjük el, legalább 8-12 órát hagyjuk pihenni felhasználás előtt, de akár 26 órát is érhet.
25 dkg búzaliszt BL 55
2,5 dl meleg víz
3 g friss élesztő (nem elírás, 3 gramm)
A vízben feloldjuk az élesztő, és a liszttel összekeverjük. Körülbelül 5-6
percig keverjük. Lehet kézzel, vagy lehet fakanállal keverni. Én szeretem
érezni, ahogy alakul a tészta a kezem között.
Miután alaposan kidolgoztuk, lefedjük, lehetőleg olyan tálban, aminek
teteje van, hogy ne száradjon meg a kovászunk.
kenyértészta:
kenyértészta:
20 dkg búzaliszt BL 55
20 dkg rétesliszt BFF 55
1,2 dl meleg víz
15 g friss élesztő
18 g só
3 evőkanál jó minőségű olaj
A hozzávalókat helyezzük egy tálba,
adjuk hozzá az előző nap készített kovászt, és alaposan gyúrjuk össze. Ez kb 10 perc.
Legyen a tészta jól kidolgozott. Egy órát lefedve kelesztjük.
Amikor a duplájára kelt, gyúrjuk össze,
nyomjuk ki belőle a levegőt, formáljunk cipót belőle, és letakarva 10 percig
pihentetjük.
Vágjuk 4 felé
és mind a 4 részt gyúrjuk át, formáljuk kis
cipókra.
Takarjuk be, és hagyjuk 30 percet kelni.
Sodorjuk rudakat a megkelt cipókból. Takarjuk ismét be, és hagyjuk ismét 30 percig pihenni.
Kettőt-kettőt csavarjunk össze a
mellékelt fotó alapján.
Azért, hogy szép tekercset kapjunk,
először a rudakat helyezzük középen egymásra, és először az egyik,
majd a másik
oldalt tekerjük össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,
újabb 20 percig letakarva pihentessük.
Közben a sütőt bekapcsoljuk, és 200°C-ra
melegítjük elő.
A kenyeret középen végig bevágjuk, és
hagyjuk még 10 percig kelni,
majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A
sütő hőfokát 250°C-ra emeljük és barnulásig sütjük. Kb. 10 perc
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy nagyon finom, szivacsos, kellemesen
lyukacsos bélzetű baguette, kiváló a kerti partikhoz, szendvicsekhez, és
bármihez, amihez csak gondoljuk.
2 megjegyzés:
Köszönöm Zsóka a receptet,sikere volt és nagyon egyszerű,de mégis izgalmas a csavarással :D Sikere van a sütögetős csoportban is Limaránál. Üdvözlettel:Judit
Igen láttam, nagyon ügyes vagy. Örülök, hogy neked is tetszik.
Megjegyzés küldése