2014. április 4., péntek

Császárzsemle kis csavarral







Egy finom császárzsemlénél nincs is jobb a reggelihez. Csak megkened a félbevágott zsemlét vajjal, lekvárral, esetleg eszed sonkával, bármivel, kellemes ízéhez nincs fogható. 

Ez a zsemle eltér a többi kacifántos formázási módtól egyszerűen elkészített eszközzel vannak a bemetszések készítve, ezáltal is megkönnyítve a császárzsemle rajongók dolgát.






Hozzávalók
40 dkg liszt
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
11 g-os instant élesztő
260 ml víz
2 dkg vaj


A vaj kivételével mindent gyúrjunk össze. Azután a szoba hőmérsékletű vajat dolgozzuk bele a tésztába. Gyúrjuk jó öt percen keresztül, hogy szép sima tésztát kapjunk

A tálat és a tésztát is olajozzuk be, és takarjuk be. hagyjuk egy órát pihenni, kelni




Amikor megkelt, olajozott pultra vesszük ki.

16 egyenlő részre vágjuk, és formás golyókat készítünk belőlük. Hagyjuk ismét kelni 15 percig.





15 perc alatt ilyen szépen megkelnek




És ez a csavar a dologban. Egy ötágú csillag formából készítettem ezt az eszközt. Ezzel fogok a zsemléken bemetszést készíteni úgy, hogy belisztezem, és kb a feléig belenyomom. De mindezt már a sütőpapírral, vagy mint én szilikonnal bélelt tepsibe csinálom

Így néznek ki sütés előtt.




180 fokosra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt megsütjük. 

Még forrón vajas ecsettel átsimítjuk.

A kész zsömléket langyosan már fogyaszthatjuk





3 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez a recept tetszett meg, csak szeretnék rakni a tetejére sajtot. Tetszik a blog. Nagyon változatos és praktikus tanácsok vannak benne.

Zsóka írta...

Örülök, hogy tetszik. Lapozgass sűrűn nálam

Éva írta...

Zsemle kenyeredet már elkészítettem nagyon finom volt! Legközelebb ezt fogom megcsinálni a szerszámot már elkészítettem a férjurammal! Ötletes !

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...