2014. április 9., szerda
Lusta asszony zsemléje, vagy stanglija
Az este amikor eszembe jutott, hogy ideje lesz kenyeret sütni, mert a szombati éppen fogyóban, már nem keltem fel, hogy készítsek egy gyors kovászt, így a mai reggelt élesztős tésztával kezdtem. Még mindig jobbnak találom, mint a bolti kenyérrel etetni a családot.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl kefir
2 dl víz
1 1/2 tk. só
1 evőkanál búzacsíra
1 evőkanál myso (vagy melasz)
2 evőkanál olvasztott vaj
Meglangyosítottam a kefirt, de ha nem lenne otthon, vízzel ugyanúgy elkészíthető, vagy akár tejjel, joghurttal is helyettesítheted. Nekem házi kefirem igen mindig van.
A langyos kefirben feloldottam a myso-t. A myso a tejsavóból készült mézszerű finomság. akit érdekel hogyan kell készíteni a blogon megtalálja. De lehet bele tenni helyette melaszt, vagy akár egy kanál mézet is. A myso-s kefirbe az élesztőt felfuttattam.
A lisztet átszitáltam, kétszer, mert mindig így láttam. hozzá kevertem a sót, és egy evőkanál búzacsírát, mert a szervezetet ha tudjuk tápláljuk ilyen típusú adalékokkal. De tehetünk hozzá korpát, vagy más hasznos dolgot
.
A liszthez adtam a felfutott élesztőt, a vajat, és annyi vizet, amivel rugalmas kenyértésztát kaptam. Alaposan összegyúrtam, és jól megdagasztottam.
hagytam kelni, majd átgyúrtam, és újra kelesztettem.
Ezután kicipóztam 9 egyforma darabra. Ellapogattam, és vártam vele 15 percet, majd megformáztam, mint mikor kis vekniket készítünk, csak persze ezek olyan zsemle nagyságúak.
Sütőzacskóba téve ismét kelni hagytam őket. Mielőtt a zacskót alá dugtam volna, bevágtam a tésztát, és 230 fokos előmelegített sütőbe tettem. 10 perc után 200 fokra mérsékeltem a hőt, és még 20 percet sütöttem, de az utolsó 5 percben már a zacskót szétnyitottam.
Rácson hagyom kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése