Szeretem a gyúrt tésztát. Nagymamám rengeteg féle
tésztaételt készített gyerekkorunkban, és soha nem untuk meg. Leginkább a
lekváros derelye volt a kedvencünk, jófajta ház szilvalekvárral.
Sokszor készítette fűszeres kenyérmorzsával is.
Emlékszem a petrezselyem zöldet apróra vágta, és gyermekfejjel azt sem tudtam
milyen füveket szed össze hozzá, de annyira finom volt, hogy csak tömtük
magunkba.
Lehet, hogy innen ered szeretetem a házi tészta
iránt, hiszen én is nagyon sokféle képpen készítem, nem mondhatják a fiúk, hogy
unalmas konyha a mienk.
Tegnap a piacon idei friss spenótot kaptam, érthető
volt, hogy azzal készítek valamit.
Egy tésztát begyúrtam a szokott módon.
30 dkg liszt
2 egész tojás
1 evőkanál olaj
Fél órát letakarva pihent, majd a tésztagéppel elnyújtottam,
és a cakkos metéltvágó adapterrel viszonylag hosszú csíkokat vágtam.
Ezután készítettem el a következő képpen.
Hozzávalók
30
dkg tészta (metélt, cakkos metélt, spagetti)
20
dkg tehéntúró (finomabb ricottával)
1
teáskanál reszelt citromhéj
1
csapott teáskanál só
1/2
mokkáskanál bors
3
evőkanál olaj
1
paradicsom, kockázva
3
gerezd fokhagyma
1
evőkanál citromlé
3
nagy csokor spenót
A
túrót, a sót és a borsot keverjük össze, és tegyük félre. Ha nagyon száraznak
találjuk, adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt. Ricottával készítve szerintem
finomabb, csak sajnos nem mindenhol kapható.
Ha túl száraznak találjuk nyugodtan keverjünk hozzá egy kanál tejfölt.
A
tésztát bő, forró, sós vízben főzzük meg, hideg vízzel öblítjük, és két-három
merőkanálnyi főzővízzel együtt tegyük félre.
A
három gerezd fokhagymát az olajon futtassuk át.
Ahogy
megérezzük a fokhagyma illatát, mehet bele a tészta, a tetejére a spenót
levelek kicsit összetépkedve, a kockára vágott paradicsom, a citromhéj, és a
citromlé.
Egy
merőkanál főzővizet adunk hozzá, és kevergetjük. Akkor jó, ha a spenót
megfonnyad, de még azért friss íze van. Ha szükséges adjunk hozzá még a
főzővízből.
A
tésztát tányérra halmozzuk, a tetejére teszünk a fűszeres túróból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése