Régen sütöttem zacskóban, de a tegnapi zsemlék
készítésekor láttam, van vagy két csomag sütőzacskóm. Gondoltam a mai kenyérnek
is nagyon jó lesz benne, hiszen túl nagyot nem akarok sütni. A tegnapi zsömle
készítésekor tettem el kb 25 dkg tésztát a mai kenyérhez. A következőkkel
pótoltam kenyérré.
Hozzávalók:
25-30 dkg öregtészta vagy előző nap készített gyors
kovász
60 dkg liszt ha van, kenyérliszt
2 ek zabpehely
2 csapott ek keményítő (elmaradhat)
1 tk só
2 ek olaj
1 dkg friss élesztő
4 dl víz
csipet cukor
Az élesztőt egy deci vízben a csipet cukorral
felfuttatom, közben a lisztet átszitálom, és hozzáadom a sót, keményítőt,
zabpelyhet, összekeverem, bele teszem az öregtésztát és a felfutott élesztőt,
az olajat, és annyi langyos vízzel összegyúrom, hogy rugalmasan lágy
kenyértésztát kapjak. Alaposan megdagasztom. Akkor jó, az állaga, ha a deszkára
téve nem lapul el, hanem szépen megáll rajta.
Hagyom letakarva duplájára kelni. Ekkor kinyomom belőle a
levegőt, és ismét hagyom megkelni.
Veknit formázok belőle, amit egy sütőzacskóba teszek. A
száját kicsit aláhajtva hagyom ismét újrakelni. Közben a sütőt előmelegítem 230
fokosra. Amikor megkel a kenyér egy-két bemetszést készítek rajta, - én most
hosszában vágtam be - a zacskó száját aláhajtom, és beteszem az előmelegített
sütőbe. 10 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 190 fokra, és még 25-30
percig sütöm. Ekkor kibontom a zacskót, és 5 percig sütőm.
Rácsra téve hagyom kihűlni
Nagyon jó szerkezetű bélzet, finoman ropogós héj, kiváló
íz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése