Mindenhol formázott kalácsokat lehet látni, hiszen a
Húsvéti Ünnepek a nyakunkon vannak. Én sem szeretnék kimaradni, ezért egy orosz
oldalon néztem utána, hogy hogyan kell ezeket készíteni. Kicsit változtattam a
recepten, de alapvetően követtem a leírást.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
2 tojás
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olvasztott vaj
Megkenéshez :
olvasztott vaj
1 tojássárgája
2 evőkanál tej
apró magok a megszóráshoz
Egy 28 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, vagy
kikenünk olajjal.
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, és
hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és az élesztőt. Hagyjuk alaposan felhabosodni.
Közben a lisztet átszitáljuk, felütünk egy kis tálban 2
tojást, összekeverjük a sóval. Amikor az élesztő szépen felhabosodott,
beleöntjük a lisztbe készített mélyedésbe, hozzá adjuk az elhabart tojást,
hozzátesszük a vajat, és finoman lágy tésztává gyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk,
és a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, kétfelé vesszük, úgy hogy egy harmadát
levágjuk, a kétharmadot félretesszük. Az egyharmadot most három egyenlő részre
vágjuk. Kettőből készítünk két 15 cm átmérőjű kerek lapot, amit megkenünk
olvasztott vajjal, és egymásra tesszük. A harmadik lapot kinyújtjuk és
bevágjuk, hogy hálószerű legyen, amikor a tésztakorongok tetejére tesszük. A tésztakorongokat megkenjük tojássárgájával,
és megszórjuk apró magokkal, - én mákkal, és lenmaggal szórtam meg – és a
tetejére tesszük a hálószerűen bevagdalt tésztalapot. Körbe vágjuk, én a leesett
részt szintén 15 centisre nyújtottam, és a forma közepére tettem. Megkentem
vajjal, és a kerek formázott tésztát a tetejére tettem.
A maradék 2/3 tésztát 90 cm x 50 cm-es lappá nyújtottam,
megkentem az olvasztott vajjal, és szorosan feltekertem. A formába tettem a már
belerakott lapok köré.
Ollóval bevágtam 1 cm-enként, amit jobbra-balra
hajtogattam. Ezután megkentem tejjel hígított tojássárgájával, és 40 percig
kelesztettem. Közben a sütőt 175 fokosra felmelegítettem, és 40 perc alatt
megsütöttem.
Ha azt akarjuk, hogy szép fényes legyen, készíthetünk a
tetejére cukorszirupot úgy, hogy 10 dkg cukorhoz adunk 1 dl vizet, és
felforraljuk. A már megsült, de még forró kalácsot ezzel a mázzal kenjük át. Én
ezt kihagytam, mert a Papusnak is szeretnék belőle adni, és akkor sokkal több
szénhidrát kerülne bele.
Így is nagyon finom, porcukorral megszórva, vagy
lekvárral, esetleg sodóval meg egyenesen kiváló. Szerkezete nagyon hasonlatos a
kuglófra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése