2014. április 5., szombat

Buktatorta lépésről-lépésre




Zsemléket, kenyereket sütök szinte naponta. A szilvalekvárról, meg rendszeresen elfeledkezem, pedig annyira finom. Nincs benne egy csepp cukor sem, mégis édes mint a méz. Szeretjük is mind. Most éppen a kamrában néztem szép mi az ami van, mit is készíthetnék gyorsan. Egy fél üveg szilvalekvár szólt rám, hogy -helló engem meddig tartasz még az üveg fogságába? Éppen itt lenne az ideje felhasználni mert már teljesen kiszáradok, és akkor csak a nagy baltával tudsz a üvegből kiszedni. - Tehát ezt eldöntöttem. 
Akkor megint az lesz a legjobb, ha lépésről lépésre leírom, én hogyan készítem a buktatortát, és akkor a lekvárom meg lesz elégedve sorsával, hiszen alaposan be lesz mutatva.

 Hozzávalók :

50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
3 evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál só,
2 evőkanál olvasztott vaj,
3 dl langyos tej

szilvalekvár

1 db tojássárgája





Mindenekelőtt kimérjük a lisztet, 




átszitáljuk. hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot,





 1 mokkás kanál sót és elkeverjük. 







A tejet meglangyosítjuk, hozzá keverünk egy kanál porcukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne.

Amikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a liszthez, majd teszünk bele 2 evőkanál olvasztott vajat.





Alaposan összedolgozzuk, majd simára dagasztjuk



Azután alaposan kidolgozzuk a tésztát. Lefedve hagyjuk duplájára kelni.




Ilyen amikor a duplájára kel a tészta





Amikor megkelt a tészta 16 egyenlő részre osztjuk




Minden darabot kilapogatunk, és egy kanál lekvárt kap a közepébe.




Összefogjuk a végeit, és gombócot formálunk belőle. 



Ilyen a másik oldala.





Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába rakjuk (26 cm-es) 




Letakarva duplájára kelesztjük.

Megkenjük tojássárgájával.




180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.



Kivesszük a tortaformából és rácson hagyjuk kihűlni



Porcukorral meghintve tálaljuk

Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...