Reggel óta süt a nap, és a kedvem ilyenkor nem tudja elrontani semmi. Viszont még szebbé teheti a frissen sült kenyér illata, amihez fogható talán nincs is ezen a földön.
A kenyérnél talán egy fokkal jobban szeretem a zsemlét. Hogy ez miért van így, azt nem tudom. De azt igen, hogy az egyik legfinomabb zsemle a vizes zsemle.
Természetesen kinek melyik. Mivel annyira könnyű elkészíteni, elég gyakran kerül az asztalunkra. Ma is ez lett a kiválasztott, és mi tagadás, alig várom, hogy letörjem az egyik részét, és megkóstolhassam.
Hozzávalók:
100 g kovász (fehér búzalisztből)
450 g liszt
5 g friss élesztő
1
teáskanál só
12 g cukor
10 g vaj
350 g víz
12 g cukor
10 g vaj
350 g víz
Elkészítés:
Legelőször összekeverjük az összes
hozzávalót. Jó alaposan kidolgozzuk, rugalmas, de ragadós tésztát kapunk. Alul
felül belisztezzük, vagy beolajozzuk, és 3 órát kelni hagyjuk. Közben 2-3
alkalommal kinyomjuk a levegőt belőle.
Ezután 16 zsemlét formálunk belőle, vagy
4 részre osztjuk, és négy hosszúkás zsemlekenyeret formázunk, amit egy
kenyérsütő formában hagyunk ismét megkelni.
Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra,
és egy edényben vizet teszünk a sütő aljára. Amikor a tésztánk kétszeresére
emelkedett, betesszük a sütőbe,és 10 perc múlva mérsékeljük a sütő hőfokát 210
fokra, és további 10-15 percig sütjük a zsemléket. A tepsiből kivéve, rácson
hagyjuk teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése