2012. december 7., péntek

Vizes zsemle, vagy zsemlekenyér







Reggel óta süt a nap, és a kedvem ilyenkor nem tudja elrontani semmi. Viszont még szebbé teheti a frissen sült kenyér illata, amihez fogható talán nincs is ezen a földön.
A kenyérnél talán egy fokkal jobban szeretem a zsemlét. Hogy ez miért van így, azt nem tudom. De azt igen, hogy az egyik legfinomabb zsemle a vizes zsemle. 
Természetesen kinek melyik. Mivel annyira könnyű elkészíteni, elég gyakran kerül az asztalunkra. Ma is ez lett a kiválasztott, és mi tagadás, alig várom, hogy letörjem az egyik részét, és megkóstolhassam. 



Hozzávalók:

100 g kovász (fehér búzalisztből)
450 g liszt
5 g friss élesztő
1 teáskanál só 
12 g cukor 
10 g vaj 
350 g víz

Elkészítés:

Legelőször összekeverjük az összes hozzávalót. Jó alaposan kidolgozzuk, rugalmas, de ragadós tésztát kapunk. Alul felül belisztezzük, vagy beolajozzuk, és 3 órát kelni hagyjuk. Közben 2-3 alkalommal kinyomjuk a levegőt belőle.
Ezután 16 zsemlét formálunk belőle, vagy 4 részre osztjuk, és négy hosszúkás zsemlekenyeret formázunk, amit egy kenyérsütő formában hagyunk ismét megkelni.
Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, és egy edényben vizet teszünk a sütő aljára. Amikor a tésztánk kétszeresére emelkedett, betesszük a sütőbe,és 10 perc múlva mérsékeljük a sütő hőfokát 210 fokra, és további 10-15 percig sütjük a zsemléket. A tepsiből kivéve, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...