Régóta töröm a fejem, hogyan készíthetném el azt a
mézeskalácsot, aminek a közepét ólomüveg szerű cukor díszíti. Vasárnap a TV-t
nézve megvilágosodtam. A karácsonyi készülődés közepette, elárulták mindenkinek
a titkot. Kemény cukorkát kell durvára törni és a kilyukasztott tésztát azzal
megtölteni, és úgy megsütni. Ki kellett próbálnom, és a végeredmény
fantasztikus lett. Nem mellékes, hogy a cukros rész is nagyon finom. Persze a
díszítés még odébb van, de van még pár nap. Az alapreceptet évek óta készítem már sajnos nem emlékszem hol találtam, de nagyon jól bevált, és használom.
50 dkg porcukor
6 egész tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
40 dkg méz
30 dkg margarin
1,5 kg liszt
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy mézeshez illő őrölt fűszerek a saját ízlésünknek megfelelően
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy mézeshez illő őrölt fűszerek a saját ízlésünknek megfelelően
2 csomag töltetlen savanyú cukor
Egy nagy tálban simára keverem a tojásokat a cukorral,
hozzáadom a szódabikarbónát, és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Vízgőz fölött egyneművé olvasztom a margarint és a
mézet. Amikor felolvadt, hozzákeverem a tojásos masszához, majd folyamatos
keverés mellett a lisztet is belekeverem. Viszonylag híg tésztát kapunk. A
tálat folpackkal lefedjük, és 1-2 napig pihentetjük szobahőmérsékleten.
A pihentetett tésztát ½ cm vastagságúra kinyújtom, és kiszaggatom a
formákat. Egy kisebb formával kiszúrom a közepüket. A savanyú cukrot színenként
durvára töröm, és a tészta közepén kiszúrt lyukat megtöltöm vele.
175 fokos előmelegített sütőben sütöm 8-10
percig.
A kihűlt mézeseket tálra rakom, fontos megvárni azt, hogy teljesen kihűljön, mert különben nem válik el a sütőpapírtól.
A kihűlt mézeseket tálra rakom, fontos megvárni azt, hogy teljesen kihűljön, mert különben nem válik el a sütőpapírtól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése