Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2012. december 1., szombat

Kenyér teljes kiőrlésű búzalisztbőlA kenyér szívügyem. 
Nagyon szeretem, de viszonylag keveset fogyaszthatok belőle. Adva tehát, hogy amennyit eszem, az legyen finom, és viszonylag egészséges. Valamint lehetőleg ne kelljen belőle egy fél kilót megenni, mint a bolti társaiból ahhoz, hogy jól lakjak. Mert szent meggyőződésem, hogy a mai pékségek csakis a mennyiségre mennek rá, a minőség pedig abból áll, hogy egy csomó olyan dolgot tesznek a tésztába, ami nem bele való. Éppen ezért is van az, hogy egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel. Össze sem lehet hasonlítani a frissen sült kenyeret a bolti kenyérrel.


Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek burgonyapehely
2 csapott kk sikér
4 ½ dl víz
1 púposabb kk só
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 dkg friss élesztő
5 dkg kovász


A hozzávalókat alaposan megdagasztottam. Ez úgy 15-20 perc lehetett. Persze gépben is dagaszthatjuk. - Én szívesen dagasztom kézzel, terápiás célzattal, nagyon megnyugtat, kellemes érzés járja át a testem, lelkem. Bár sokkal fárasztóbb, mégis, amikor időm engedi, a gépet mellőzöm. -  Azután kelesztettem, egy nagy tálban folpackkal lefedve, a duplájára kb 2 óra alatt. A tapasztalatom az, hogy sokkal szebben kel a tészta, ha vagy a tál jól záródó tetejével fedjük le, vagy pedig folpackkot használunk. A pára segít a tésztának kelni.
Ezután kiborítottam, megformáltam hosszúkás alakúra, és egy kenyérsütő formába tettem. Elég lágy a tésztája, de formában sütve szép kenyér lesz belőle. Egyébként nagyon lelapul. Miután ismét megkelt, 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, amibe egy edényben vizet tettem, hogy a kenyér a gőzben tudjon sülni. Tíz perc után 180 fokra csökkentettem a sütő hőfokát, és körülbelül 40 perc kellett még, hogy megsüljön. Egy kicsit sűrűbb, mint a finomlisztből készült, de kellemes lukacsos bélzetű lett így is.


Nincsenek megjegyzések: