A kenyér szívügyem.
Nagyon szeretem, de viszonylag keveset
fogyaszthatok belőle. Adva tehát, hogy amennyit eszem, az legyen finom, és
viszonylag egészséges. Valamint lehetőleg ne kelljen belőle egy fél kilót
megenni, mint a bolti társaiból ahhoz, hogy jól lakjak. Mert szent
meggyőződésem, hogy a mai pékségek csakis a mennyiségre mennek rá, a minőség
pedig abból áll, hogy egy csomó olyan dolgot tesznek a tésztába, ami nem bele
való. Éppen ezért is van az, hogy egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel.
Össze sem lehet hasonlítani a frissen sült kenyeret a bolti kenyérrel.
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek burgonyapehely
3 ek burgonyapehely
2 csapott kk sikér
4 ½ dl víz
1 púposabb kk só
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 dkg friss élesztő
4 ½ dl víz
1 púposabb kk só
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 dkg friss élesztő
5 dkg kovász
A hozzávalókat alaposan megdagasztottam. Ez úgy 15-20 perc
lehetett. Persze gépben is dagaszthatjuk. - Én szívesen dagasztom kézzel, terápiás
célzattal, nagyon megnyugtat, kellemes érzés járja át a testem, lelkem. Bár
sokkal fárasztóbb, mégis, amikor időm engedi, a gépet mellőzöm. - Azután kelesztettem, egy nagy tálban
folpackkal lefedve, a duplájára kb 2 óra alatt. A tapasztalatom az, hogy sokkal
szebben kel a tészta, ha vagy a tál jól záródó tetejével fedjük le, vagy pedig
folpackkot használunk. A pára segít a tésztának kelni.
Ezután kiborítottam, megformáltam hosszúkás alakúra, és egy
kenyérsütő formába tettem. Elég lágy a tésztája, de formában sütve szép kenyér
lesz belőle. Egyébként nagyon lelapul. Miután ismét megkelt, 200 fokra
előmelegített sütőbe tettem, amibe egy edényben vizet tettem, hogy a kenyér a
gőzben tudjon sülni. Tíz perc után 180 fokra csökkentettem a sütő hőfokát, és
körülbelül 40 perc kellett még, hogy megsüljön. Egy kicsit sűrűbb, mint a finomlisztből
készült, de kellemes lukacsos bélzetű lett így is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése