2012. december 13., csütörtök

Mákos bojt





Egy orosz oldalon találtam már elég régen, és most jött el az ideje annak, hogy el is készítsem. Persze nem az eredeti recept, mert az el felejtettem leírni, csak az elkészítési mód az, ami ugyan úgy készül. Arra emlékszem, hogy kelt tésztát használt, és mák tölteléket, de szerintem ez lehetne sós töltelék is, pl sajt, vagy lekvárral megkenni, és dióval, vagy mogyoróval megszórni. A fantáziánktól függ, milyen bojtot készítünk.

Hozzávalók 16 db-hoz:

325 ml tej
50 g vaj, olvasztott
1 tojássárgája
500 g búzaliszt
50 g cukor
fél teáskanál só
szárított élesztő (9 g)
25 g friss élesztő

Tegyünk mindent a kenyérsütő üstjébe, és kapcsoljuk be a gépet, tésztakészítő programra. Várjuk meg, amíg a tésztánk duplájára kel, és lisztezett munkalapra vegyük ki.
Osszuk 16 részre, formáljunk belőle zsemléket. Hagyjuk 15 percig pihenni. Ezután nyújtsuk el a zsemlénket vékonyra, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg porcukorral összekever mákkal, tekerjük fel.
Kicsit lapogassuk el, középen ejtsünk egy bemetszést, és ezen mindkét oldalt húzzuk fel a végeket, helyezzük sütőlapra, amit sütőpapírral kibéleltünk.
Tetejét kenjük meg felvert tojással, és hagyjuk pihenni 30-40 percig.
Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokosra, és a tésztánkat süssük 20-25 percig.
Citrommázat csurgassunk a már megsült tésztánk tetejére. Persze ez nem kötelező, de nagyon jól harmonizál az íze a máktöltelékkel.













Mákos töltelék:

olvasztott vaj
cukor
mák

Sajt töltelék:

400 g összetört túró
fél csésze porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 tojás sárgája
4 evőkanál vaj

Dió, vagy mogyoró töltelék:

200 g őrölt dió, vagy mogyoró
75 g cukor
3 evőkanál tejszín
100 g sárgabarack lekvár vagy őszibarack
1 evőkanál rum vagy rum aroma



Ha a tésztát kézzel gyúrjuk, akkor persze – mielőtt hozzáadjuk az élesztőt a liszthez, a folyadékban oldjuk fel. Dagasszuk a tésztánkat addig, amíg sima és rugalmas lesz. 






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...