2012. december 16., vasárnap

Félbarna kovászos kenyér


       


    Akkor amikor elkészítettem az első kenyeremet, elhatároztam, lehetőségeimhez mérten magam sütöm a család kenyerét. Akkor fogalmazódott meg bennem az is, hogy az általam megsütött kenyerek, péksütemények elkészítésének módját papírra vetem, és megosztom másokkal is, hogy akik rászánják magukat a kenyérsütésre, minél több recept közül válogathassanak. 
         
         
        315 g érett kovász
     265 g teljes kiőrlésű rozsliszt
     527 g finom búzaliszt  
     570 g víz
     1/4 teáskanál instant élesztő
     19 g só
         
   Egy tálban összekeverünk minden hozzávalót, kivéve a sót.

   Hagyjuk 30 percig pihenni, majd a sót is belegyúrjuk a tésztába, és alaposan megdagasztjuk. Ezután a tésztát 3 részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, és fólia tasakokban 2 órát kelni hagyjuk. A fólia tasak fontos a páratartalom miatt. Majd a tésztacipókat egyenként elnyújtjuk, egymásra tesszük a lapokat, és veknit formálunk belőle. Ismét kelni hagyjuk kb 1 órát, az idő alatt bemelegítjük a sütőt 230 fokra, és egy edényben vizet teszünk a sütő aljára, hogy gőzben tudjuk majd sütni a kenyerünket.

   Amikor a vekni kellő képen megkelt, tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Miután megsült vizes ecsettel átsimítjuk. 

    Rácson hagyjuk kihűlni.

   

   Nagyon finom, jóízű kenyér, bár a teljes kiőrlésű liszttől kicsit tömör. 







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...