Akkor amikor elkészítettem az első kenyeremet, elhatároztam, lehetőségeimhez mérten magam sütöm a család kenyerét. Akkor fogalmazódott meg bennem az is, hogy az általam megsütött kenyerek, péksütemények elkészítésének módját papírra vetem, és megosztom másokkal is, hogy akik rászánják magukat a kenyérsütésre, minél több recept közül válogathassanak.
315 g érett kovász
265 g teljes kiőrlésű rozsliszt
527 g finom búzaliszt
570 g víz
1/4 teáskanál instant élesztő
19 g só
Egy tálban összekeverünk minden hozzávalót, kivéve a sót.
Hagyjuk 30 percig pihenni, majd a sót is belegyúrjuk a tésztába, és
alaposan megdagasztjuk. Ezután a tésztát 3 részre osztjuk, cipókat formálunk
belőle, és fólia tasakokban 2 órát kelni hagyjuk. A fólia tasak fontos a
páratartalom miatt. Majd a tésztacipókat egyenként elnyújtjuk, egymásra tesszük
a lapokat, és veknit formálunk belőle. Ismét kelni hagyjuk kb 1 órát, az idő
alatt bemelegítjük a sütőt 230 fokra, és egy edényben vizet teszünk a sütő
aljára, hogy gőzben tudjuk majd sütni a kenyerünket.
Amikor a vekni kellő képen megkelt, tepsibe rakjuk, és előmelegített
sütőben 40 percig sütjük. Miután megsült vizes ecsettel átsimítjuk.
Rácson
hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom, jóízű kenyér, bár a teljes kiőrlésű liszttől kicsit tömör.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése