Karácsony
kalács nélkül talán el sem képzelhető. Finom, puha, illatos, kívül ropogós
kéreggel, csillagkalácsot készíthetünk egy nagyon egyszerű recept alapján, és
karácsony reggelén a kakaó tökéletes kísérője lehet. A gyerekek rajonganak
érte.
Hozzávalók
500 g sima liszt
350
ml langyos tej
25
g élesztő
1
egész tojás
50
g vaj, vagy margarin
2
evőkanál cukor
1
csipet só
1
tojás sárgája a megkenéséhez
kevés
mák a megszóráshoz
A
lisztet tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek. A langyos tejben feloldom
a cukrot, bele morzsolom az élesztőt, és hagyom felhabosodni.
A
mélyedésbe öntöm, hozzáadom a tojást, valamint az olvasztott vajat. Egy csipet
sót szórok a lisztre. Az anyagokból sima kelt tésztát készítek. Fényes,
hólyagos legyen, akkor jó.
Duplájára
kelesztem, azután a tálból kiborítva 12 részre osztom. Mindet kerek cipóvá
formálom, majd ellapítva bemetszést
készítek a közepére, amin keresztül kifordítom a mellékelt fotó alapján.
Tojássárgájával megkenem, mákkal megszórom, és tepsibe téve újra megkelesztem.
A sütőt 180 fokosra előmelegítem, és 15 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom
kihűlni. Önállóan, vagy vajjal, lekvárral megkenve fogyasztásra kész a
karácsonyi csillagkalács.
Természetesen a saját, kedvenc
kalácstésztátok alapján, vagy csak sima kenyértésztából is elkészíthető.
Szezámmaggal, tökmaggal, stb. is megszórható. Minden képen egy változatosság
vihető a formázással a házi pék sütik közé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése