Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2012. december 22., szombat

Karácsonyi csillagkalács








Karácsony kalács nélkül talán el sem képzelhető. Finom, puha, illatos, kívül ropogós kéreggel, csillagkalácsot készíthetünk egy nagyon egyszerű recept alapján, és karácsony reggelén a kakaó tökéletes kísérője lehet. A gyerekek rajonganak érte.






Hozzávalók

 500 g sima liszt
350 ml langyos tej
25 g élesztő
1 egész tojás
50 g vaj, vagy margarin
2 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája a megkenéséhez
kevés mák a megszóráshoz

A lisztet tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek. A langyos tejben feloldom a cukrot, bele morzsolom az élesztőt, és hagyom felhabosodni.
A mélyedésbe öntöm, hozzáadom a tojást, valamint az olvasztott vajat. Egy csipet sót szórok a lisztre. Az anyagokból sima kelt tésztát készítek. Fényes, hólyagos legyen, akkor jó.
Duplájára kelesztem, azután a tálból kiborítva 12 részre osztom. Mindet kerek cipóvá formálom,  majd ellapítva bemetszést készítek a közepére, amin keresztül kifordítom a mellékelt fotó alapján. Tojássárgájával megkenem, mákkal megszórom, és tepsibe téve újra megkelesztem. A sütőt 180 fokosra előmelegítem, és 15 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom kihűlni. Önállóan, vagy vajjal, lekvárral megkenve fogyasztásra kész a karácsonyi csillagkalács.






Természetesen a saját, kedvenc kalácstésztátok alapján, vagy csak sima kenyértésztából is elkészíthető. Szezámmaggal, tökmaggal, stb. is megszórható. Minden képen egy változatosság vihető a formázással a házi pék sütik közé.




                                     forrás



Nincsenek megjegyzések: