Egy nagyon kellemes ízű és bélzetű
kenyér, érdemes kipróbálni.
Mivel a két vekni összenő kelés közben,
a bemélyedés lehetett volna nagyobb, de mivel nem liszteztem be alaposan, így sajnos
nem lett elég osztott. De azért higgyétek el nagyon finom.
1000 g kenyérliszt
60 g teljes kiőrlésű liszt
60 g teljes kiőrlésű rozsliszt
680 g víz
300 g búza kovász
24 g só
5 g instant élesztő (nem kötelező)
A lisztet tegyük egy nagy tálba, adjuk
hozzá a vizet, és alaposan gyúrjuk össze. Fedjük le a tetejét folpackkal, és
pihentessük 30 percig. Ezután adjuk hozzá a kovászt, a sót és az élesztőt,
alaposan dagasszuk meg, és kelesszük a duplájára kb. 2-3 óra alatt. Közben
félóránként nyomjuk ki belőle a levegőt.
Ezután osszuk a tésztánkat kétfelé, és formázzuk
meg hosszúkásra, majd tegyük egymás mellé a tepsibe, és hagyjuk ismét megkelni,
ez ismételten 1-2 óra. Az utolsó órában alaposan melegítsük be a sütőnket, úgy
250 fokosra, és egy edénybe feltétlenül tegyünk vizet, hogy gőz keletkezhessen.
Tegyük be a kenyerünket a sütőbe, és
azonnal csökkentsük a hőmérsékletet 230 fokosra.
Süssük 30 percig.
Miután kivettük héját kenjük át vízzel,
rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Vasárnap vendégünk volt, és nézzétek milyen gyönyörűségekkel ajándékozott meg bennünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése