A 300. poszthoz érkeztem. Nem is gondoltam volna, hogy egyszer ezt is megélem.
Éppen ezért szeretnék kicsit nosztalgiázni.
Tizen sok évvel ezelőtt, amikor megvettem a keksz kinyomót, rengeteget
készítettem. Jobbnál jobb kekszek hagyták el a konyhámat. Megrendelésre hetenként
5-10 kg-ot gyártottam le, és mondhatom, minden csínját, bínját ismertem.
Viszont a gyakorlatból könnyen ki lehet jönni, ha éveken keresztül hanyagoljuk
a műveletet.
Most, hogy a szekrény mélyén jártam, kezembe akadt a kinyomóm, és
azonnal használni is szerettem volna. Az alábbi recept alapján készítettem el
az első adagot. Terveim közé tartozik a régi recepteket elővenni, és
elkészíteni, persze nem csak nosztalgiából. A karácsony jó alkalom, hogy több
félét is készítsek.
Hozzávalók:
1 csésze vaj, szobahőmérsékletű
½ csésze 20%-os tejföl
1 csésze kristálycukor
2 teáskanál vaníliás cukor
1 tojás sárgája
3 csésze sima liszt
1/4 teáskanál só
Elkészítés:
A sütőt
előmelegítjük 175 fokosra. A tepsiket előkészítjük. Lehetőleg hidegek legyenek,
és nem kell kikenni semmivel, sőt legyen tiszta, hogy a tészta jól tapadjon
majd rá.
A vajat
egyneművé keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a cukrot, és azzal is jól alaposan
kikavarjuk. Akkor jó, ha szinte habos, és könnyű. Hozzáadjuk a tojássárgáját,
azt is jól belekavarjuk, beletesszük a csipet sót, majd az átszitált lisztet.
Sima tésztává keverjük. A tészta akkor jó, ha nem tapad a tiszta kézhez, de még
nem túl kemény ahhoz, hogy a gép szép süteményt formázhasson belőle. A
tésztából hengert formálunk, amit a gépbe töltünk, a nekünk tetsző mintázó
részt a gépbe tesszük, és a tiszta tepsikbe nyomjuk a sütiket. Elegendő olyan
távolságra nyomni egymástól, ami könnyen elfér anélkül, hogy a másik sütit
megsértenénk. Jó előre legalább két tepsivel elkészíteni, mielőtt sütnénk. Így
lesz időnk két tepsi sütése között a maradékot is kinyomni.
A
kinyomott tésztánkat előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Akkor jó, ha
éppen elkezd színeződni a széle. Ekkor kivesszük, várunk vele kicsit, és rácsra
tesszük kihűlni.
A már
megformázott sütiket díszíthetjük sütés előtt, de sütés után is.
Én most
apró szóró cukrot, és birsalmasajtot használtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése