Nagyon régen tettem közzé kenyér receptet, és talán ez így is maradt volna, ha rá nem kattanunk a rozsos kenyérre. Mivel alapvetően kenyér rajongók vagyunk, mi is magunk sütjük a mindennapi betevő kenyérünket. A bolti mellé sem állhat. Hiába van a kis városunkban 3 pékség, plusz még távolabbról is idehozzák piaci napokon a kenyerüket, én mégis inkább magam sütöm.
A rozsos kenyeremet a következő képen készítem
hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
60 dkg BL 55-os finomliszt
2 evőkanál búzasikér
4 dkg élesztő
4,5 dl langyos vz
2 evőkanál napraforgóolaj vagy olivaolaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Mindent robotgépbe teszek, jól összedolgoztatom, majd kiveszem és kézzel megdagasztom. Az a meglátásom, hogy jobb az állaga, az íze, ha a kézi munkát is beleadom. Ezelőtt dagasztattam a kenyérsütő géppel, de nem igazán voltam megelégedve vele.
Dagasztás után nagyobb fedeles edénybe teszem, lefedem, és duplájára kelesztem.
A kelesztés után kinyomom belőle a levegőt, formázom és már a sütő edényben kelesztem újra.
Addig amíg a kenyér megkel a sütő bemelegszik. A megfelelő hőfok szerintem 210 fok körüli hőmérséklet. A sütő aljára szoktam egy edénybe vizet tenni, a pára miatt. Meglátásom, hogy szebb lesz a kenyér ha megfelelő a páratartalom. Persze a mai modern sütők már fecskendezik a vizet, de nekem a hagyományos gázos sütőm van és meg vagyok elégedve vele.
Kb 1 órás sütés kell a kenyérnek, miután kiveszem vizes ecsettel áthúzom, még azon mód forrón, ennek hatására el kezd pattogni és a héja kicsit repedezik, ropogós lesz.
Rácson hagyom kihűlni.
Meg szórhatjuk a tetejét magokkal, persze formázás után, mielőtt újra kelesztjük, éna szezámmagot előszeretettel használom.
Finom, és nincs benne állományjavító és más adalék anyag . Egy a hibája, soha nem marad elég belőle ahhoz, hogy szikkadt kenyerem legyen a pirítóshoz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése