2012. március 11., vasárnap

Csodakifli (Hókifkli)

Ezer éve nem sütöttem hókiflit, pedig nagyok szeretjük. Egy falat kényeztetés mindenkinek. A harmonikus íz, az egyszerűségéből fakad. Semmi nincs túlzásban benne. Régen ünnepekkor, vagy disznóvágáskor készítettük. Persze, a régi disznóvágások felértek egy ünneppel. Most gyorsan túlesnek rajta, semmi pepecselés, semmi plusz, semmi más, csak hús, hús, hús.
Tudom, mások az igények, mások lettek a szokások, csak azért sajnálom, hogy nem ragaszkodunk jobban a hagyományokhoz.

A csodakifli receptje: kb 80 db

Hozzávalók:
tésztához

30 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
1 dl tejföl
1 csipet só

töltelékhez

2 marék dióbél darálva kb 8-10 dkg
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál házi baracklekvár (azért ha csak bolti van az is megteszi)

10-15 dkg porcukor és 1 cs vaníliás cukor a "szórás"-hoz


A tésztát este készítjük el, mert a pihenéstől lesz igazi "réteges" Én robotgépbe teszem a lisztet a vajat és a csipet sót, és a késes keverővel eldolgoztatom. Kellemes morzsalékos lesz. Egy tálba öntöm, és a tejföllel összegyúrom. Fóliába csomagolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.



Reggel késfok vastagságúra nyújtom, és 5x5-ös négyzetekre vágom. Erre legjobb eszköz a pizzavágó.


A darált diót a cukorral és a lekvárral összekeverem, és minden tésztalapra egy fél mokkáskanállal teszek.


Kifliket sodrok belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Amíg sül, 180 fokon 20-25 perc, addig elkészítem a porcukrot. 10-15 dkg porcukrot egy vaníliás cukorral elkeverek.
Ha magam darálom a cukrot, ami gyakran előfordul, egy kevés kukoricakeményítőt is adok hozzá, és akkor nem lesz csomós ha hosszabb ideig tárolom.


Még forrón megforgatom a kifliket, így kellemesen hozzátapadnak a szemcsék, és szép bevonatot képeznek rajta.

Jó étvágyat!










Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...