Ezer éve nem sütöttem hókiflit, pedig nagyok szeretjük. Egy falat kényeztetés mindenkinek. A harmonikus íz, az egyszerűségéből fakad. Semmi nincs túlzásban benne. Régen ünnepekkor, vagy disznóvágáskor készítettük. Persze, a régi disznóvágások felértek egy ünneppel. Most gyorsan túlesnek rajta, semmi pepecselés, semmi plusz, semmi más, csak hús, hús, hús.
Tudom, mások az igények, mások lettek a szokások, csak azért sajnálom, hogy nem ragaszkodunk jobban a hagyományokhoz.
A csodakifli receptje: kb 80 db
Hozzávalók:
tésztához
30 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
1 dl tejföl
1 csipet só
töltelékhez
2 marék dióbél darálva kb 8-10 dkg
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál házi baracklekvár (azért ha csak bolti van az is megteszi)
10-15 dkg porcukor és 1 cs vaníliás cukor a "szórás"-hoz
A tésztát este készítjük el, mert a pihenéstől lesz igazi "réteges" Én robotgépbe teszem a lisztet a vajat és a csipet sót, és a késes keverővel eldolgoztatom. Kellemes morzsalékos lesz. Egy tálba öntöm, és a tejföllel összegyúrom. Fóliába csomagolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Reggel késfok vastagságúra nyújtom, és 5x5-ös négyzetekre vágom. Erre legjobb eszköz a pizzavágó.
A darált diót a cukorral és a lekvárral összekeverem, és minden tésztalapra egy fél mokkáskanállal teszek.
Kifliket sodrok belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Amíg sül, 180 fokon 20-25 perc, addig elkészítem a porcukrot. 10-15 dkg porcukrot egy vaníliás cukorral elkeverek.
Ha magam darálom a cukrot, ami gyakran előfordul, egy kevés kukoricakeményítőt is adok hozzá, és akkor nem lesz csomós ha hosszabb ideig tárolom.
Még forrón megforgatom a kifliket, így kellemesen hozzátapadnak a szemcsék, és szép bevonatot képeznek rajta.
Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése