2013. december 14., szombat

Kefires-tepertős pogácsa










Állandó kihívás számomra a pogácsa sütése. Mindig olyan 

vágyat érzek arra, hogy a világ legjobb pogácsáját

készítsem 

el. Be kell látnom ez egyenlőre vágy marad, nem mintha

nem lenne finom amit készítettem, inkább úgy fogalmaznám 

lesz még jobb is. 

Viszont a kefir tökéletes választás volt

hozzá, olyan igazi rugalmas, réteges tésztát sikerült vele 

készíteni. 


80 dkg liszt fele sima liszt másik teljes kiőrlésű liszt

30 dkg darált tepertő


1 teáskanál só

 
1 mokkás kanál őrölt bors


4 dkg élesztő


4 dl kefír


1 tojás sárgája


szükség szerint + kefir vagy tejföl







A lisztből a sóval, borssal, langyos kefirben felfuttatott 


élesztővel, valamint a tojássárgájával kemény tésztát 

gyúrunk. 





Elnyújtjuk, és a darált tepertővel megkenjük.

 Összehajtogatjuk, és fél órát pihentetjük. Ezután még 

kétszer elnyújtjuk és közben hagyjuk szintén fél órát 

pihenni.






A harmadik nyújtás után tetejét megkenjük felvert tojással, 

bevagdossuk és pogácsákat szaggatunk belőle






Előmelegített sütőben 190 fokon 30 perc alatt megsütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...