Az interneten egy csúnya videó kering a krumpliból és rizslisztből készült gesztenyemassza készítéséről, pedig roppant egyszerű finom igazi gesztenyepürét készíteni
Hozzávalók kb ½ kg
gesztenyemasszához
1 kg gesztenye
3,5 dl tej
3,5 dl víz
1 vanília rúd
5 dkg cukor
1 dl víz
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1/2 kiskanál só
1/2 dl rum vagy rumaroma
Lehetőleg szép
nagyszemű gesztenyét vásároljunk. Jó püré, csak kiváló alapanyagból készülhet.
Egy éles kés hegyével
a gesztenyék kerek felét kereszt formában bemetsszük úgy hogy lehetőleg ne érje
a húsát.
120 ˇC-ra előmelegített
sütőbe tesszük egy alufóliával kibélelt tepsiben, teszünk bele egy kis vizet. A
vízgőztől könnyebben puhul, és a héja is könnyebben jön le. Kb. 40-50 perc
alatt puhul meg Még forrón eltávolítjuk
a külső és a belső (barna) héját (ahogy hűl, ez egyre nehezebb).
Ezután a megpucolt
gesztenyét tejjel és vízzel valamint vaníliarúddal feltesszük főni. Alacsony
hőfokon teljesen puhára főzzük.
Egy deci vízből és 5
deka cukorral szirupot készítünk. A megfőtt gesztenyét leszűrjük, és a sziruppal,
a sóval, az olvasztott vajjal, és a tejszínnel robotgépben pürésítjük. Pár
órára hűtőbe tesszük. Ízesíthetjük rummal, vagy rum aromával. A kész pürét a
szokásos módon használhatjuk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése