Az elmúlt napokban a családdal rengeteg káposztát
megetettem. Most egy másik növény kerül az asztalra. Ez pedig a bab, és a
borsó.
Elsőként a kedvencünk készül, a babgulyás. Még drága
nagymamám készítette olyankor, mikor apukámat vártuk haza, hiszen neki is ez a
gyengéje.
15 dkg füstölt szalonna
40 dkg sertés, vagy marhahús
40 dkg tarkabab
1 evőkanál zsír
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
paprika, paradicsom, vagy 1-2 evőkanál lecsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
3-4 burgonya
zeller zöld, petrezselyem zöld
köménymag, bors, só
1 kicsi babérlevél
1 tojással készült galuska
A füstölt szalonnát kockára vágjuk egy evőkanál zsírt
alátéve kisütjük a zsírját. Amikor szépen színt kapott, hozzáadjuk a
vöröshagymát, amit megfonnyasztunk a zsiradékban, majd egy gerezd fokhagymát belenyomunk,
és ahogy az illatát megéreztük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a
pirospaprikát. Azután a húst, az előzőnap beáztatott tarkababot, sózzuk,
teszünk bele őrölt borsot, őrölt köményt, egy kisebb babérlevelet, és felöntjük
vízzel. Ilyenkor tesszük bele a paprikát és a paradicsomot, ha az nincs akkor
1-2 evőkanál lecsót.
A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk, és amikor a
bab már majdnem teljesen megfőtt hozzáadjuk a leveshez. Ezután egy tojásból és
kb 10 dkg lisztből galuskát készítünk, amit a kész levesbe szaggatunk, egyet
rottyantunk rajta, és már kész is a babgulyásunk, amit tejföllel, vagy anélkül,
tálalunk. Csípős paprikát adhatunk hozzá, természetesen ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése