2013. december 8., vasárnap

Babgulyás





Az elmúlt napokban a családdal rengeteg káposztát megetettem. Most egy másik növény kerül az asztalra. Ez pedig a bab, és a borsó.
Elsőként a kedvencünk készül, a babgulyás. Még drága nagymamám készítette olyankor, mikor apukámat vártuk haza, hiszen neki is ez a gyengéje.
15 dkg füstölt szalonna
40 dkg sertés, vagy marhahús
40 dkg tarkabab
1 evőkanál zsír
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
paprika, paradicsom, vagy 1-2 evőkanál lecsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
3-4 burgonya
zeller zöld, petrezselyem zöld
köménymag, bors, só
1 kicsi babérlevél
1 tojással készült galuska






A füstölt szalonnát kockára vágjuk egy evőkanál zsírt alátéve kisütjük a zsírját. Amikor szépen színt kapott, hozzáadjuk a vöröshagymát, amit megfonnyasztunk a zsiradékban, majd egy gerezd fokhagymát belenyomunk, és ahogy az illatát megéreztük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Azután a húst, az előzőnap beáztatott tarkababot, sózzuk, teszünk bele őrölt borsot, őrölt köményt, egy kisebb babérlevelet, és felöntjük vízzel. Ilyenkor tesszük bele a paprikát és a paradicsomot, ha az nincs akkor 1-2 evőkanál lecsót.

A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk, és amikor a bab már majdnem teljesen megfőtt hozzáadjuk a leveshez. Ezután egy tojásból és kb 10 dkg lisztből galuskát készítünk, amit a kész levesbe szaggatunk, egyet rottyantunk rajta, és már kész is a babgulyásunk, amit tejföllel, vagy anélkül, tálalunk. Csípős paprikát adhatunk hozzá, természetesen ízlés szerint.











Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...