2012. szeptember 12., szerda

Szőnyeg tisztítás egyszerűen és gyorsan

A mai poszt nem egy recept, vagyis átvitt értelemben recept. 
A gyerekek már lassan 3 hete hazamentek, és én csak most vettem magamon erőt, hogy a nagytakarításhoz hozzákezdjek. A nappali van soron. 
Bevallom őszintén, a nyár folyamán, sok-sok mindent elcsepegtettek, odakentek, és még ki tudja milyen leleményesen koszolták össze a szőnyeget. Nem egy eget verően drága szerzemény, de pont a nappalimba való. Színben jól illik a berendezéshez. Nem rikító, hanem szép semleges színeivel jól illeszkedik mindenhez. Mivel évente nem futja újra, ezért a tisztítás mellett döntöttem.


Életem során már nagyon sok mindent kipróbáltam, - folyékony, hab állagú, por alakú, - és még ki tudja megmondani mi mindent. Azon kívül, hogy sok pénzbe kerülnek, másra nem igen alkalmasak. Vagy kevés van benne egy szőnyegre, és akkor meg kell venni egy másik flakonnal, vagy dobozzal, ami nem kis kiadás, vagy csupa víz lesz tőle a szőnyeg, és mire megszárad olyan kellemetlen szaga lesz, hogy legszívesebben kivágnánk a kukába. Sorolhatnám estig a kellemetlenségeket, ami egy szőnyeg tisztítása közben felmerülhet. De nem teszem. A lényegre térek. Anyukám gyerekkoromban szalmiákszesszel takarította a papa öltönyét, a télikabátját, és még ki tudja mit. Emlékszem, az orrát, száját bekötötte el vékonynak nem mondható sállal, bennünket pedig kizavart játszani. A következő amire emlékszem, hogy mikor bemehettünk a konyhába, ott olyan könnyű volt levegőt venni, szinte kitisztult az orrunk.

Én most megpróbáltam, és rájöttem, sokszor elegendő vissza tekinteni a régi időkbe, és nem csak olcsón, de gyorsan is megoldhatunk dolgokat. És ami nem elhanyagolható már a szaga is elszállt, és nem maradt utána más csak egy könnyen beszívható friss levegő. 

És amit tettem az a következő. Egy kiürült szórófejes flakont félig megtöltöttem szalmiákszesszel, és felöntöttem vízzel. Összeráztam, és a jól kiporszívózott szőnyeget befújtam vele, átdörzsöltem egy szivaccsal, ott, ahol foltos kicsit többet fújtam, és jobban dörzsöltem, majd miután a szesz elpárolgott, és a kevéske víz megszáradt, alaposan átporszívóztam ismét a szőnyeget. És mind ezt fél óra alatt. Csak hozzávetőlegesen, a szőnyegen nem túl nagy 2x3 méteres.
Bátran ajánlom a kipróbálását. Egy valamit viszont senki ne feledjen el! A szalmiákszesz az ammónia és soha ne keverje klórral, mert mérgező gázok keletkeznek, és nem csak súlyos mérgezést, hanem halált is okozhat. Egyébként is egyszerre elég egy vegyszer. Fontos még az is, hogy ne lélegezzük be az ammónia gőzét. Használjunk maszkot, és szemüveget. Azt a fél egy órát kibírjuk, és közben a fantáziánk is szárnyalhat, hogy éppen egy űrbázist kell megtisztítanunk a galaktikus szeméttől............

12 megjegyzés:

duende írta...

Ezt nagyon köszönöm Zsóka! Olyan foltokat is kivesz, amik nagyon feketék, és olajtól vannak?
És hol lehet venni szalmiákszeszt?

Zsóka írta...


Nagyon örülök.
Szalmiákszesz a háztartási boltokban kapható, - jelzem nem mindegyikben - én 186 ,- Ft-ért vettem fél litert. A szőnyegemhez a felét használtam fel.
Láthatod milyen kevés pénzből, és milyen rövid idő alatt kész egy szőnyeg.

Zsóka írta...

Igen minden foltot eltávolít. Ha olajos a folt, vagy olaj foltról van szó, lehet, hogy kétszer is be kell fújni. Lehet fokozni vasalóval a hatást. Akkor vastagon befújod a foltot, azután egy fehér színű jó nedvszívó ruhát terítesz rá, és elkezded a foltot vasalni. A kosz egyszerűen átmegy a fehér ruhára, a kívánt felület pedig szép tiszta lesz. Akár fotelről, vagy kanapéról is könnyen eltávolítható a folt.

duende írta...

Nagyon szépen köszi Zsóka! :) Majd beszámolok, hogy sikerült az ákció! :))

Névtelen írta...

Kedves Mindenki!
Sajnos eljött a hideg s előkerült egy tollkabámot ami fényes drapp anyagból van megvarva s penész foltokat látok rajta! tudnátok-e nekem segíteni , h mi tévő legyek a penészes foltokkal? köszönettel Csilla

Névtelen írta...

javítok: tollkabátom melleseleg egy vagyonba került most sóval és citrommal próbálkozok a szódabikarbóna és a clorox , a vanish kilőve! tippeket nagy érdeklődéssel várom! Csilla

Zsóka írta...

Kedves Csilla!
A következő keveréket próbáld ki. Ha elsőre nem sikerülne ismételd meg a műveletet. Nem fogja a színeket bántani, de azért egy nem látható helyen próbáld ki az anyagot. 200 ml víz, 1 evőkanál szalmiákszesz, 1 evőkanál só. A szalmiákot és a sót vízbe teszed, jól összerázod, hogy tökéletesen feloldódjon a só is. Ezután a foltot ezzel az oldattal kezeld. A ruhát száradni hagyjuk, és azután kimossuk.

yazziedee írta...

Kedves Zsóka,

egyszerűen zseniális ötlet ez a szalmiák, az én nagymamám is használta, csak régen elfelejtettem már... de most, ahogy leírtad a gyermekkori emléked, nálam is előjöttek, és be is ugrott a három kendővel bekötött nagyikám arca, ahogy a kárpitot frissítette-tisztította.... :)
Hát köszi az időutazást, meg a remek tippet, nekem eszembe nem jutott volna ezekhez a régesrégen elfelejtett praktikákhoz visszanyúlni, egyrészt mert tényleg elfelejtettem őket, másrészt mert sajnos a szeretett nagyikám is régen elment már....

Nah de félre a nosztalgiázással (bár köszönet érte:), a kérdésem az lenne, hogy szerinted a kárpittisztító gép tartályába is betölthetném ezt a vizes-szalmiákos keveréket a mindenféle színes-szagos gyári kárpittisztító folyadék helyett? Mert azt az erős, vegyszeres "illatot" én sem szeretem, hiába van parfümözve, stb., stb... zavar, na! És hát a régi, gyerekkori "tisztaságszagot" is jó lenne újraérezni az orromban ;)

Zsóka írta...

Nem tudom, még soha nem jutott eszembe a kárpittisztító tartályába tenni. Mégis csak ammónia, esetleg szabadban meg lehet próbálni. Nekem elég nedves marad a kárpittisztító után minden. Viszont a vasalós megoldással, bár hosszabb időben, azért mégis jobban tetszik, hiszen majdnem száraz amikor végzek vele. És azt úgy csinálom, hogy gyakorlatilag a foltokat beszórom a szalmiákszesz-víz keverékkel, egy fehér rongyot terítek rá, és a vasalóval el kezdem vasalni. És csodák csodája a folt átkerül a fehér rongyra, a kárpit, vagy a szőnyeg pedig tiszta lesz.
Viccet félretéve, Szerintem érdemesebb a kézi módszert bevetni, nehogy valami baj keletkezzen a gépben, vagy nagyon sok gáz kerüljön a lakás levegőjébe.

yazziedee írta...

Okés, köszönöm szépen Zsóka, akkor nem kísérletezem inkább, hanem maradok én is a vasalós módszernél, az nagyon tetszik amúgy is :) Üdv, Jázmin

Jah, az oldalad fantasztikus, annyi érdekességet találtam itt, köszi ezekért is, szia :)

Zsóka írta...

Köszönöm a kedves szavakat, nézelődj kedvedre. Szívesen látlak bármikor. És ha újabb kérdés merülne fel valamivel kapcsolatban, tedd fel.
Legyen szép napod!

yazziedee írta...

Köszönöm Zsóka még egyszer, és szép napokat kívánok neked is, viszont :) Puszi, Jázmin

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...