2012. szeptember 18., kedd

Gyömbéres töklekvár




A piacokon megjelent a sütőtök. No, nem a hatalmas turbánra emlékeztető fajta, hanem a sonka formájú tököcskék. Isteni lekvár készíthető belőle. Egy kis reszelt gyömbér, jobb híján tasakos gyömbérpor, egy kis fahéj, és pár szegfűszeg, némi citromhéj, no és persze a leve, és ki ne felejtsem a cukrot. Ennyi az egész.  Aki a keményem állagot szereti tehet bele pektint. Az arányok pedig a következők.

2 kg sütőtök magozva, hámozva kockára vágva
5 cm friss gyömbér pucolva, reszelve, esetleg 1-2 tk. gyömbérpor
2 db fahéjrúd kb. 5 cm-es
8-10 szegfűszeg
1 dl víz
2 citrom reszelt héja és leve
50 dkg cukor, ízlés szerint több, vagy kevesebb
2 tasak zseléfix

A kockára vágott sütőtököt a fűszerekkel, és a vízzel feltesszük főni. Csakis lassú tűzön, és sűrűn kavargatva. Esetleg ha rendelkezünk, rotyogtatóval abban főzzük közepes fokozaton addig amíg teljesen meg nem fő a tök. Ekkor tesszük bele a cukrot és a citrom levét, amivel ismét felfőzzük, majd bot mixerrel alaposan pürésítjük. Természetesen mást is használhatunk, sőt ha darabosabban szeretnénk csak a fakanállal esetleg krumpli törővel nyomkodjuk szét. Bele tesszük a zseléfixet, egy percig főzzük, és üvegekbe töltjük. A peremig töltsük, tegyük rá a tetőt, és fordítsuk fejjel lefelé 5 percig. Tegyük szárazdunsztba, másnap pedig címkézzük fel és rakjuk a kamrába.
Készíthetjük megsütött tökből is.






És akkor a mai fortély, ami nagy segítségünkre lehet.

A szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy elfeledett csodaszer. Felhasználásának ezernyi módja van, közöttük egy nagyon praktikus, mivel annyi gyerek és felnőtt szenved a poratkáktól. A legegyszerűbb dolog amit tehetünk a napi-heti takarítás mellet, hogy havonta, kéthavonta szódabikarbónával beszórjuk a kiporszívózott matracot, állni hagyjuk egy órát, azután szintén alaposan kiporszívózzuk. Ezzel megszabadulunk a poratkáktól, és felfrissítjük a matracunkat. 








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...