2012. szeptember 4., kedd

Anna néni puha perece


 

Ma egy jó kis perec recept van soron. 
Kívül ropogós, belül puha perec. Egy technika, ami főleg a bajor konyha jellegzetessége, amikor forró szódabikarbónás vízbe pár másodpercig megmerítik a megformált perecet. Mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen nagyon finom.

hozzávalók
 
1/2 liter tej
1 1/2 evőkanál (2 csomag) száraz élesztő
6 evőkanál cukor
4 evőkanál vaj, olvasztott
1 kg  liszt 
2 teáskanál finom só 

1/3 csésze szódabikarbóna 
3 csésze meleg víz 

durva só  
8 evőkanál vaj,



A tejet langyosítsuk meg, és oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk hozzá a vajat, és a cukrot. A lisztet csészénként keverjük bele, és legvégül a sót. Kb 10 percig dagasszuk, - én robotgéppel dagasztattam meg. Tegyük egy olajozott tálba, és lefedve meleg helyen kelesszük a kétszeresére. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. A kész tésztát borítsuk egy enyhén olajozott nyújtólapra, és osszuk 12 részre.
Formáljunk belőle pereceket. Közben a szódabikarbónát feloldjuk a 3 csésze meleg vízben, és a pereceket megmártjuk benne, azután tepsibe rakjuk, megszórjuk sóval és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha édesen szeretnénk, a szódabikarbónás vízbe mártás után megsütjük, még melegen langyos tejjel átkenjük, és fahéjas porcukorba mártjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...