2012. szeptember 3., hétfő

Habcsókos krémes


A legújabb kedvenc a családban, a habcsók.
Először is a saját tyúkjaim tojják a tojást, másodszor a háztartásom frissült, és nagyon jó kis Ignis tűzhely boldog tulajdonosa lettem. Így, hogy a hőmérséklet beállítása már nem a szerencse műve, sokkal bátrabban nyúlok bonyolultabb recept után.
Ez egy kicsit melósabb süti, mint amit tőlem megszokhattatok, de garantálom, hogy megéri a ráfordított időt. Nekem a ribizli lekvárom volt felbontva, ezért használtam azt, de biztosan jó mással is. A következő próba, ami két hét múlva esedékes, baracklekváros lesz.



tészta

2 teljes csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1/2 csésze kristálycukor
200 gramm vaj vagy margarin
4 tojássárgája
1 üveg fekete ribizli lekvár

habcsók:

6 tojás fehérje
2 csésze kristálycukor
2 lapos evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál apróra vágott mandula vagy dió



krém: 

 1/2 liter tej
2 evőkanál sima liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás sárgája
150 g vaj vagy margarin 

Előkészületek:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokosra, és vágjunk 23x36 cm-es  tepsibe illő sütőpapírt 2 darabot, és majd azon nyújtsuk majd el a tésztánkat. 

tészta: 

Szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat. Csináljunk mélyedés a közepébe és adjuk hozzá a tojássárgáját. Gyúrjunk belőle tésztát és osszuk két részre. Formáljuk tégla alakúra, és nyújtsuk el tepsi méretűre.
Helyezzük a tepsibe, és kenjük meg ribizli lekvárral. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük 175 fokon. Kivéve rákenjük a habunk felét, megszórjuk a mandulával, és visszatesszük a sütőbe, 150 fokra mérsékeljük a hőt, és további 15 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.  A másik lappal ugyan így járunk el.

Habcsók: 

A tojásfehérjét verjük habbá. Amikor félig van felverve a hab, akkor kanalanként adagoljuk bele a hozzávalókat, és kemény habbá verjük.


Krém: 

250 ml tejet keverjük össze a liszttel, a keményítővel, a cukorral, a vaníliás cukorral, és a tojássárgájával. A többi tejet felforraljuk, és forrón adjuk hozzá a keverékhez. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük, majd folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat keverjük habosra és kanalanként adjuk a krémünkhöz.
A krémet kenjük a tésztalapunkra, és fedjük be a másik tésztával. Hagyjuk a hűtőben pihenni egy éjszakát. Következő napon szeletekre vágjuk és tálaljuk.








3 megjegyzés:

kerti tippek írta...

Szia! Nekem még korán van, de mit mikor kell kenni a tésztára? Először megsütöd a tésztát, és melyik habot teszed rá?

Zsóka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsóka írta...

Én meg csak most jöttem haza, de máris. A tésztát kinyújtod, és tepsibe teszed, megkened lekvárral. Be a sütőbe 15 perc, majd kiveszed, és rákened a hab felét, vissza a sütőbe. A másik lapnál ugyan az a feladat, amikor mind a két habcsókos lapot megsütötted, akkor a kihűlt krémmel megkened, és egymás tetejére teszed. Másnap a legfinomabb. Remélem nagyon nem késtem a válasszal. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...