2012. szeptember 13., csütörtök

Házi Snickers szelet


Ki ne szeretné a Snikerset, de valjuk be őszintén nagyon zsebbenyúlós édesség. Viszont ha magunk készítjük, sokkal kevesebbe kerül. és végre akár jól is lakhatunk vele. Mert az igazság az, hogy szívesen fogyasztjuk mi felnőttek is, csak nem mindig ismerjük be. Ötletnek szánom és nem a reklámnak, hogy a Lidlben az amerikai részen a cukrozatlan mogyoróvaj és a fehér pillecukor is kapható, és nem drága.


Alsó réteg csokoládé

300 g tejcsokoládé
60 g mogyoróvaj (nem cukrozott)

Egy edényben olvasszuk össze a hozzávalókat, és öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk hűlni, amíg teljesen megkeményedik.

Nugát réteg

60 g sótlan vaj
250 g kristálycukor
100 ml sűrített tej
300 g pillecukor
60 g mogyoróvaj
300 g durvára vágott sózott földimogyoró,
1 teáskanál vanília kivonat

Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a cukrot és a tejet. Keverjük, amíg teljesen feloldódik, és forraljuk fel. Főzzük 5 percig, alkalmanként keverjük meg. Adjuk hozzá a pillecukrot, a mogyoróvajat, és a vaníliát. Keverjük simára. Kicsit hagyjuk hűlni, keverjük bele a mogyorót, és öntsük a csoki réteg tetejére. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Karamell réteg

60 g vaj
100 ml tej
200 ml sűrített tej
300 g cukor
200 ml tejszín

A hozzávalókat a tejszín kivételével, egy vastag falú edényben felforraljuk, közben néha megkeverjük, ezzel is segítve a cukor olvadását.
Lassú tűz felett addig főzzük, míg szép színt nem kap, besűrűsödik és jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyó lesz.
A végén hozzá adunk 150-200 ml tejszínt és a nugátos réteg tetejére öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha egyszerűbb karamellás réteget szeretnénk, 300 g vajkaramella cukorkát csomagoljunk ki és olvasszuk össze 300 ml tejszínnel. Főzzük 5-10 percet és ezt öntsük a mogyorós nugátos rétegre

Csokoládé réteg a tetejére

300 g csokoládé
60 g mogyoróvaj

Melegítsük össze a hozzávalókat egy serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben, majd öntsük a karamell tetejére, amíg egyenletes réteget képez rajta. Hagyjuk kihűlni és megkeményedni teljesen.
Hűtőben legalább egy órát hagyjuk hűlni és csak azután szeleteljük fel. Legjobb alumínium fóliából készült tálba, (grillező edénybe) önteni és abban hagyni tálalásig, vagy abból kínálni.




fotó: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...