2012. szeptember 25., kedd

Sós rudacskák


Délutánra mindig kell valami rágcsálni való.  Na, nem sok, csak annyi, hogy a tea mellé legyen valami. 
A bolti kekszeket nem azt mondom, hogy nem veszem meg, de igyekszem mellőzni. Főleg olyankor használom őket, amikor a süti, keksz alapra készül. Egyébként is sós kekszek nem nagyon kaphatóak a hazai boltokban. Mi viszont szeretjük őket. Ez a recept nagyon-nagyon régi. Még a múlt században volt nagyon népszerű. Talán azért, mert alig kell hozzá valami, gyorsan kész, másnaposan is finom omlós. 
Én általában két adagot szoktam készíteni.

És amire szükségünk van:

2 dkg élesztő fél dl langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatva. 30 dkg lisztet, 20 dkg margarinnal elmorzsolunk, hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 tojássárgáját, 1 kávéskanál sót. Összegyúrjuk, zacskóba tesszük, és 20-25 percre a hűtőbe tesszük. A tészta ne legyen lágy. Ha robotgéppel dolgozzuk össze az anyagokat, tehát a kezünk melege nem olvasztja meg a vajat, nem szükséges hűtőbe tenni, rögtön süthetjük. Fél cm vastagra kisodorjuk,tetejét kicsi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük, köménymaggal, vagy reszelt sajttal megszórjuk, és 8-10 cm-es rudakat vágunk belőle. Egymástól 1-2 cm távolságra sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott tepsibe rakjuk. 180 fokos sütőben alsó-felső lángon 15 perc alatt kisütjük. 



A napi fortély:

Mire jó még a fogsor tisztító tabletta?

 

A WC tisztítására kiválóan alkalmas. Csak dobjon a WC csészébe 2-3 tablettát, hagyja 10-15 percig dolgozni, majd öblítse.
A hőálló üvegedényekben ha leégett valami, ismét ragyogó tiszta lesz, ha a fogsor tisztítót meleg vízzel feloldjuk, és fél- egy óra  hosszat áztatjuk az edényt..
A kerámia és üvegedényekről eltünteti a foltokat. Töltsük fel vízzel, és dobjunk bele egy tablettát, hagyjuk ázni 15 percig.

További ötletek a használatához itt található.

 


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...