2012. szeptember 7., péntek

Boston cream pie



Ez a torta gyakorlatilag az egyik leggyorsabban elkészíthető torták közé tartozik. Készíthetjük készen vásárolt tortalapból is, viszont akkor érdemesebb előző napon elkészíteni, hogy kellő képen megpuhuljon a piskóta. Ha gondoljuk, készíthetjük vizes piskótából, vagy akár vajas piskótából is. Az amerikai háziasszonyok leggyakrabban tortaporból csinálják, az eredeti recept is abból ajánlja. Viszont nekem sokkal könnyebb a piskótát megsütni, mint holmi doboz apró betűiből kibogarászni mit is tartalmaz maga a tortapor. Szerintem kár is lenne vele az időt tölteni, hiszen a legtöbb az állományjavító, az ízfokozó, és sorolhatnám még a káros anyagok sokaságát. Míg ezzel szemben a 3 hozzávalóból készített torta, maga a Kánaán az oly sokat terhelt gyomornak.
A krém vaníliás pudingból készül az eredeti receptben, és bevallom, én azzal is úgy vagyok, mint a zacskós tésztaszószokkal, miért fizessek sok pénzt, a keményítőért, és a színezékért? 
Lehet, hogy ennek már semmi köze az eredeti tortához, de nagyon finom.


Hozzávalók: 


piskóta

6 tojás
6 kanál cukor
6 kanál liszt

töltelék

300 ml hideg tej
2 tojássárgája
100 g cukor
1 tk vanília aroma
2 ek kukoricakeményítő
300 ml tejszín

máz

200 g étcsokoládé durvára vágva
1 evőkanál vaj
3/4 csésze porcukor
2 evőkanál tej

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 
Egy 23 cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal, és lisztezzük ki. Tegyük félre. 
A 6 tojást szét választjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, kanalanként hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tojássárgájás liszthez keverjük. A vajjal kikent, kilisztezett tortaformába öntjük, és 35 perc alatt megsütjük. 
Tűpróbát végezzünk, ha nem ragad a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra, akkor megsült a piskótánk. Ha még profibban akarjuk készíteni, két lapot sütünk a piskótamasszából. Ebben az esetben nem kell vágni a lapot, viszont úgy érdemes fordítani, hogy a teteje mindkettőnek középre nézzen. Vagyis pofával szembe néznek.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Amíg a tortánk hűl, készítsük el a tölteléket.  A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, és a keményítővel, beletesszük a vaníliát, hozzákeverjük a tejet, amikor csomómentes, sima a keverék, közepes tűzön sűrű krémmé főzzük. Amikor teljesen kihűlt, hozzákeverjük a 300 ml tejszínből vert kemény habot.
A kész krém felével töltsük meg a piskótánkat, a maradékkal a tetejét vonjuk be. 
A csokoládét és a vajat olvasszuk fel gőzön, vagy mikróban. Keverjük hozzá a porcukrot, és a 2 evőkanál tejet. Keverjük simára, és öntsük a krém tetejére, hagyjuk hogy kicsit lecsöpögjön a torta oldalára. Tálalás előtt legalább egy órára tegyük hűtőbe.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...