2015. május 4., hétfő

Zabpehelylisztes búzakenyér







Régen hoztam kenyér receptet, hiszen valjuk be,  hajlamosak vagyunk a megszokások rabjaivá válni. A félbarna kenyeret gyakran sütöm, és most szégyellem, de kifogytam a kovászból. Talán a megszaporodott munkámnak köszönhetően, de kiürült az üvegem, és ellustálkodtam az etetést. Most várnom kell amíg újra felszaporodik. 

De addig sem maradhatunk kenyér nélkül, hiszen a boltival vannak gondok. Lehet hogy új pék van, mert látom, ahogy egyszer alul van kelesztve, máskor viszont túl. Mindegy, ezen nem agyalok, sütök.
A hagyományoktól eltérően egy zabpehelylisztest. 

De csak kicsit, hiszen ketten nem sok kenyeret fogyasztunk.

Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg zabpehelyliszt
1 1/2 tk só
1 ek olaj
2 dkg élesztő
3-3,5  dl víz
1 tk cukor

1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk bele egy evőkanál lisztet, és hagyjuk megkelni. A többi lisztet, és a zablisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, az olajat, ezután a sót is a tálba tesszük, és annyi langyos vízzel megdagasztjuk, hogy közepesen kemény kenyértészta állagú legyen.


Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezután veknit formálunk belőle, és ismét kelesztjük további fél órát, majd tetejét bespricceljük vízzel, és megszórjuk zabpehelyjel, ezután két bemetszést ejtünk rajta, amit további 10 perc kelesztés követ. 





Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokosra, és a megkelt kenyeret 10 percig sütjük, azután a hőmérsékletet 190 fokosra mérsékeljük, és további 25-30 percig sütjük. 




Amikor kivesszük permetezzük meg ismét vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...