2015. május 18., hétfő

Epres-mentás zselé






Érik az eper, és ez az egyik legfinomabb gyümölcs talán amit eddigi életem során ettem. Nem véletlenül jár az agyam az eper ültetvény gondolatán.

Ma egy zselét készítettem belőle.

Hozzávalók

1 csésze = 2,5 dl

Epres réteg:

2 evőkanál zselatin (por)
1/2 csésze hideg víz
1 csésze forró víz
1 csésze cukor
1 1/2 csésze apróra vágott eper

Krémes réteg

2 evőkanál zselatin (por)
1/2 csésze hideg víz
1 csésze forró víz
1 1/2 csésze cukrozott sűrített tej
1/2 teáskanál apróra vágott menta

Egy tálba szórjuk a zselatint, és ráöntünk 1/2 csésze hideg vizet, hagyjuk 2 percig, majd habverő segítségével belekeverjük a forró vizet. tovább keverjük, és hozzáadjuk a cukrot. Az epret egy késes aprítóba tesszük, és összemixeljük, hozzáadjuk a zselatinos cukrot, és félre tesszük.






Azután elkészítjük a krémes réteget. Egy tálba szórjuk a zselatint, ráöntünk 1/2 csésze hideg vizet, hagyjuk 2 percig, hogy megázzon, majd belekeverjük a forróvizet habverő segítségével. Hozzáadjuk a sűrített tejet, majd a mentát, és hagyjuk kicsit pihenni.






Egy tálat srégen egy másik tálba állítunk, és bele öntünk pár kanál fehér krémet, betesszük a hűtőbe, addig hűtjük amíg ragacsosan de megszilárdul. Ekkor az epres réteg következik. Azután hűtő, és amikor már ragacsosra dermedt, akkor jön a fehér krém, és így tovább amíg el nem fogynak a hozzávalók. A dermedt réteg legyen ragacsos, különben nem fog összeragadni a két réteg, hanem kiborításkor elválnak egymástól
Amikor kész, betesszük a hűtőbe, és teljesen áthűtjük. 
Azután meleg vízbe mártjuk a tálat, és egy tányérra kiborítjuk. Szeleteljük, és tejszínhabbal, vagy friss eperszeletekkel tálaljuk.
Sok sikert az elkészítéshez.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...