2015. május 29., péntek

Laboda, spenót. és mángold spenót módjára



A kora tavaszi hidegek miatt kicsit későn sikerült elvetni a spenótot, minek köszönhetően nagyon hiányosan kelt, és kicsit visszamaradottan termett.





Azért legalább egy finom főzeléket csak kellene csinálni, gondoltam ma reggel, és mivel kevésnek találtam a mennyiséget, szedtem hozzá friss roppanós levelű mángoldot, és laboda levelet.

Hozzávalók:

50 dkg vegyes levél (spenót, mángold, laboda, sőt akár csalán levél is)
3 gerezd fokhagyma

5-6 dl tej
2 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt

tálaláshoz

15 dkg reszelt trappista sajt
tükörtojás

A leveleket megmossuk, lecsepegtetjük, és a vastag szárakat eltávolítjuk, felvágjuk, és annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Sózzuk, és a felszeletelt fokhagymát is hozzáadjuk.
Amikor a levelek puhára főttek, botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük tejjel.
A zsírból, és a lisztből világos rántást készítünk, és a tejes püréhez öntjük. Forrástól számítva legalább 5 percig főzzük, hogy a liszt nyers íze eltűnjön, és besűrűsödjön.






Ha nem találjuk elég sűrűnek, egy evőkanál kukoricakeményítőt oldjunk fel fél- vagy egy deci vízben és sűrítsük tovább vele a főzeléket. Ügyeljünk hogy kiforraljuk utána az ételt.

Tálalhatjuk reszelt sajttal, tükörtojással, sült hússal 





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...