2015. május 6., szerda

Hollandi mártás




Látom megint kijött egy cég egy új mártással. Belegondoltatok már mennyi semmit vesztek meg egy-egy kész alap, vagy mártás vásárlása alkalmával. Jórészt só, keményítő, és némi fűszer. Holott bármelyik konyhában megtalálhatod ugyan azokat az alapanyagokat, csak kicsit jobban kell figyelni, és sokkalta jobb szószt, mártást, levest, vagy akármit csinálsz meg szinte ugyanannyi idő alatt. Nem igaz, hogy spórolnak az időddel, mert ha kell bele valamilyen hús, annak ugyanúgy kell az idő. A fűszerek összekeverése sem őrdöngősség, hiszen akár előre el is készíthetsz nagyobb mennyiségű fűszerkeveréket, amihez csak a többi hozzávalót kell hozzáadnod.
De most térjünk vissza a hollandi mártás egyszerűségére. Aki készített már majonézt, annak egyszerű dolga lesz. Annál a legfontosabb, az alapanyagok frissessége, és egyenlő hőmérséklete.
hozzávalók:
20 dkg vaj
3 tojássárgája
1 evőkanál víz
só, fehér bors
1 evőkanál citromlé
Itt sincs ez másként, csupán a hőmérsékletek különbözőek, hiszen más az anyagok állaga, de nem sokban tér el a készítése.
Ha szeretnénk gyorsan készíteni, akkor csináljuk turmixban. Azzal kezdjük, hogy a vajat felmelegítjük, (nem csak felolvasztjuk,) és félre tesszük. A tojássárgáját beletesszük a turmixba és hozzáadjuk a kanál vizet majd egy-két perc alatt simára keverjük. A kicsit visszahűlt vajat cseppekben kezdjük hozzáadni, mintha majonézt készítenénk. Ahogy el kezdi felvenni a vajat, már bátrabban adagolhatjuk. Amikor az összes vajat felvette, és szép krémes akkor van kész
De készíthetjük hagyományosan is. Az sem nehéz.
Az alapanyagok ugyanazok, de a vajat hidegen felkockázzuk. 1-2 cm-es kockákra vágjuk, hogy ne legyenek túl nagyok.
Egy edénybe felteszünk vizet melegedni, és egy bele illő edénybe tesszük a három tojássárgáját. Figyeljünk, hogy az edény alja ne lógjon a vízbe, mert akkor nem gőz fölött fog készülni, hanem vízben fog főni. Tehát a tojássárgájákat az edényben elkeverjük, és adunk hozzá egy kanál jéghideg vizet. Keverjük-keverjük, és kockánként hozzáadjuk a vajat. Minden kis kockával keverjük el alaposan. Meglátjuk milyen könnyen felveszi a tojás a vajat. Figyeljünk a hőfokra, ne hagyjuk túlmelegedni az edényt, mert rántottává válik. Amikor már forró a víz, vegyük alacsonyabb hőfokra, hogy csak tartsa a hőmérsékletet.
Amikor az összes vajjal elkeverjük, vegyük le és keverjük hozzá a citromlét, majd sózzuk, és borsozzuk.
Próbáljuk meg bátran, hiszen leírni sokkal bonyolultabb, mint elkészíteni. Ráadásul minden egyes alkalommal könnyebb és könnyebb lesz.
Sok sikert, és jó étvágyat! Fantasztikus buggyantott tojással, de jól illik a főtt halhoz, és párolt zöldségekhez is.
Ügyeljünk, hogy mindig friss hozzávalókat használjunk. Hűtőben 1-2 napig friss marad, már ha marad belőle.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...