Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2015. március 9., hétfő

Rakott zöldbab



Nagyon kell figyelni a helyes táplálkozásra. Ezt juttatja eszembe minden vérvizsgálat. A vércukorszínt megemelkedése mutatja, hogy vissza kell fogni a finomliszt, és a fehér cukor fogyasztást.
Egy kis diéta, és remélhetőleg visszatér a megfelelő szintre, azután pedig a mérték betartása fontos lesz.
Meg kell tanulni nemet mondani, ami sajnos nehezebb mint gondoltam.
A diéta elkezdése nem nehéz, csak a folyamatos betartása okoz gondot. Elcsábulok, mert szeretek főzni, és szeretek enni. 
Éppen azért gondoltam, hogy éppen ideje elkezdeni diétásan sütni és főzni. A reggeli keksz már egy picike lépés az egészségesebb élet felé. 
Ez a rakott zöldbab, szintén jól illeszkedik a diétába, hiszen tudjuk jól, hogy a negatív kalóriás ételek kiválóak, hiszen az emésztésük több kalóriát éget, mint amennyit tartalmaz. Persze a hozzávalók is úgy vannak összeállítva, hogy a megfelelő arányokat kövesse, így egy egészséges. mégis ízletes étel kerekedik belőle.

Hozzávalók: 2 személyre

50 dkg zöldbab (2 babérlevéllel, 2 gerezd fokhagymával, mokkás kanál sóval ízesített vízben főzve, vagy párolva
3 kemény tojás
1 nyers tojás
4 dl zsírszegény tejföl  
1 ek kukoricakeményítő, vagy liszt
5 dkg reszelt füstölt sajt
15-20 dkg baromfivirsli

2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál fűszeres zsemlemorzsa
1-2 dkg vaj

A zöldbabot félkeményre főzzük babérlevéllel, fokhagymával, és sóval ízesített vízben. Természetesen, ha van pároló edényünk, abban is elkészíthetjük.
Egy tűzálló edény aljára tesszük a bab felét, arra rászórjuk a kockára vágott keményre főtt tojásokat, rákarikázzuk a virslit. Természetesen a virsli el is maradhat.
A tejfölben elkeverjük az egész tojást, sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a füstölt reszelt sajtot is belekeverjük. A keményítőt kicsi vízzel feloldjuk, és azt is a tejfölhöz keverjük. Az ízesített tejfölt ráöntjük a rakott zöldbabra, tetejét megszórhatjuk fűszeres zsemlemorzsával. Én kevés sót, olajat, borsot, és petrezselyemzöldet tettem a morzsába. A tetejére 1-2 kocka vajat teszünk, és 180 fokosra melegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 






2 megjegyzés:

csipike írta...

Ezt a variációt nem ismertem, de finom lehet.

Zsóka írta...

Próbáld ki bátran, nem fogod megbánni