2015. március 4., szerda

Zabkása reggelire





A zabkása egy olyan reggeli lehet, ami tényleg egész délelőttre adó lendületet ad. Elkészítése egyszerű, és nagyon gyors. Mire felébred a gyerek, akkorra anyuka elkészítheti, hiszen 2-3 percet vesz csak igénybe.

Hozzávalók:
2 dl tej
2 dl víz
2 dl zabpehely
csipet só

tálaláshoz

méz, alma, fahéj.
Vagy valamilyen aszalt gyümölcs, esetleg banán, narancs, vagy bármilyen más gyümölcs amit szeretünk.

Laktóz érzékenyek használjanak csak vizet, vagy valamilyen növényi tejet, rizstej, kókusztej, szójatej.

Elkészítése:

A tejet a vízzel feltesszük forralni. Közben megpucoljuk az almát és kockára vágjuk. Amikor felforr a vizes tej, csipet sót adunk hozzá, és kevergetés közben beleszórjuk a zabpelyhet.
Állandó keveréssel megfőzzük. Könnyen észrevesszük mikor van készen, hiszen besűrűsödik, és a színe is megváltozik, sőt az illata is kellemes édeskéssé válik.
Egy tálba tesszük a tetejére halmozzuk a gyümölcsöt, megszórjuk fahéjjal, és kevés mézet csurgatunk rá. Természetesen a méz elhagyható, vagy helyettesíthető. Viszont a cukor használatát felejtsük el.

És ami fontos, nem csak a gyereknek tökéletes reggeli, de anya és apa sem fogja megbánni, ha zabkását reggelizik, hiszen a tápértéke és hatása káprázatos.

 Azzal kevesen vannak tisztában, hogy rendkívül egészséges és számos jótékony hatása van, melyek a következők:

- Csökkenti a koleszterin szintet
- Védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésektől
- Rendkívül magas a rosttartalma, ezáltal jó emésztést biztosít
- Gyulladás gátló hatása van
- Jótékony hatással van az idegrendszerre (regenerálja, élénkíti)
- GI értéke (glikémiás- index) közepes – hamar teltségérzést okoz (a főzött zabpehely értéke alacsony lesz, mivel a főzés felszabadítja a víz oldékony rostokat)
Víz oldékony rostok által a glükóz lassan tud a véráramba kerülni, így a cukorbetegek számára igen kedvező
-  Magas fehérjetartalma van
- Természetes lúgosító hatása van, így a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban (alumínium, foszfor, kálium, kobalt, magnézium, cink, kalcium, vas, B-vitamin, E-vitamin
- Természetes szépségforrás, hiszen rendszeres fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre, hajra
- Rák kialakulását megelőzi
Összességében kiváló élelmiszer egészségmegőrzés céljából, minden korosztály számára, illetve fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek is szerves része lehet a mindennapos táplálkozásban.
Ellenben az ízesített zabpelyhekkel vigyázni kell, mivel ezek legtöbbször cukrot, tartósítószereket, színezéket és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak, s mint tudjuk ezek a szervezetünk számára egészségtelenek!



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...