2014. szeptember 30., kedd

Lilakáposztával töltött zöldpaprika





Nagy hagyománya van hazánkban a piros, vagy inkább lila káposztával töltött paprikának. Általában fehér húsú paprikába szokás tölteni, és a paprika valamint a folyadék is kellemesen lilás színt vesz fel.
Nekem jelen esetben csak zöld színű kápiám van, sokan nem szívesen használják, mert enyhén kesernyés íze van. Édessé az pirosra érés során vált az íze.
A lényeg, én már korábban is készítettem töltött paprikát belőle, most is ezt teszem, Családomnak ízlett, és szerintem most sem fog a nyakunkon maradni.

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

2,5 kg paprika (persze legfinomabb a TV paprika, vagyis a TölteniValó paprika)
1,5-2 kg lila káposzta
só, kömény, 

Alaposan mossuk meg a paprikát, és csumázzuk ki.




A káposztát gyaluljuk le, vagy vágjuk nagyon vékony csíkokra.
Minden kilogramm káposztára számítva 2 dkg sóval besózzuk, és állni hagyjuk. Közben párszor keverjük át. Akár 2-3 órát is állhat a sóban, könnyebben lehet megtömni a paprikákat, mert alaposan felpuhulnak a rostok, és elég sok vizet von el a só tőle.

A káposztát csavarjuk ki, keverjük össze a köménnyel, és töltsük meg a paprikákat, rakjuk nagy üvegbe, szájjal felfelé. Azután készítsük el a felöntő levet. 


8 dl vízhez adjunk 2-3 dkg cukrot, 2 dkg sót, és a forralás végén 2,5 dl ecetet. Azután tegyünk bele literenként 1 g szalicilt, vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot. 

Forrón öntsük a paprikára, és kössük le celofánnal.

Másnap töltsük utána az elapadt levet, majd kössük ismét le az üveget, és a helyére tehetjük.





Bár ritkán, de előfordulhat, hogy a paprika erjedésnek indul, az nem káros, és nem is rontja el a savanyúság ízét.





2 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Az ok, hogy 8 dl víz, stb, de hány kilónként?
És az ecet hány százalékos?

Zsóka írta...

A 8 dl víz és a többi hozzávaló 1 db 5 literes üveg felöntéséhez elegendő. Az ecet 10 %-os . Köszönöm az érdeklődést és sok sikert!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...