Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2014. szeptember 2., kedd

Csalamádé
Tavaly készült ez alapján a recept alapján az első adag. A családnak nagyon ízlett, ezért most megosztom ígéretem szerint a receptet.
Ez a csalamádé kicsit macerásnak tűnik, de megéri a fáradságot. Gyakorlatilag az előkészületek kerülnek több időbe, a többi már a kétszeri lé forralással is csak rövid időt vesz idénybe. De megéri, mert az így eltett savanyúság nem romlik meg, bár érdemes felbontás után hűtőben tartani. 
1 kg-nyi csalamádéhoz a következő anyagok kellenek. Ahány kiló csalamádét szeretnénk készíteni, az alapanyagokat annyiszor szorozzuk meg. Tapasztalatom szerint 5 db 7,2 dl-es üvegbe 3 kg szükséges. Persze ez változhat, mert a nedvesség és a szárazanyag tartalomtól.
40 dkg uborka
25 dkg zöldpaprika
10 dkg zöldparadicsom
16 dkg káposzta
5 dkg sárgarépa
4 dkg vöröshagyma
A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített anyagokat gondosan keverjük össze és sózzuk meg 3-4 dkg sóval, és hagyjuk pihenni 24 órát. Közben néhányszor kavarjuk meg. Ezután nyomkodjuk ki a levét, de igyekezzünk a zöldségeket nem összetörni, és szorosan rakjuk az elkészített tiszta üvegbe.

Készítsük el a felöntő levet. Minden liter léhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g feketeborsot, 
pár babérleve, szegfűborsot, mustármagot, és 2,5 dl 10 %-os ecetet, 1 g szalicilt, vagy nátrium-benzoátot. Forraljuk fel és öntsük az üvegekbe még forrón, a légbuborékokat egy kanálnyél segítségével távolítsuk el. Csak borítsuk be, vagy tegyük rá a tetejét, de még ne zárjuk le az üvegeket. Másnap öntsük le a lét, ismét forraljuk fel, öntsük a zöldségekre, de most azonnal zárjuk le a tetejét csavaros tetővel, vagy celofánnal. Tehetjük címkézés után a polcra.
2 megjegyzés:

levendula fehér írta...

Kedves Zsóka, a receptben mit jelent az hogy minden literjéhez? Lehet nem jól értem :az itt megadott mennyiséghez (1 kg) vagy pedig az említett a 3kg-hoz mekkora mennyiségű felöntőlé szükséges? másik kérdés ha nem jutok hozzá zöldparadicsomhoz, répával helyettesíthetem?Köszönöm előre is ha segítesz:)

Zsóka írta...

Kedves Fehér Levendula!

Ez egy bonyolult kérdés, hiszen a tapasztalat sokat számít, ám tudom, hogy aki kezdő, annak minden sokkal bonyolultabb. Sőt, ha még olyan módon még nem tettünk el savanyúságot, akkor még nehezebb. Ehhez, vagyis 3 kg zöldséghez általában elegendő 2 liter felöntőlé.
Természetesen a zöldségeket a saját ízlésünknek, és lehetőségünknek megfelelően válogassuk össze.
Azért szeretem ezt a receptet, mert nem kell tartósító.