Így ősszel a bazsalikom leveleket érdemes leszedni, és eltenni, hogy a tél folyamán is legyen mit az ételbe tenni.
Szívesen lefagyasztom olíva olajjal a jégkocka tartóban, majd amikor a kockák megfagytak, kivéve a formából zacskózom, és így adagonként van a bazsalikom télre eltéve.
Viszont ki győzné olajjal, azt a sok bazsalikomot ami az idén termett.
Ezért gondoltam, hogy idén is készítek belőle pesztót, hiszen sokoldalúan felhasználható, és roppant egyszerű elkészíteni.
30-40 dkg bazsalikomlevél
2 gerezd fokhagyma
5-6 dkg pirított dió
1 csipet só
2 evőkanál kemény reszelt sajt pl. pecorino, parmezan
5-6 cl olíva olaj
A bazsalikom levelet megmostam, leszárítottam, majd egy késes aprítóba tettem. Hozzáadtam a fokhagymát, a pirított diót, sóztam, beletettem a reszelt sajtot, és bekapcsoltam a gépet. Az olajat vékony sugárban hozzáadtam az olajat, és finomra kevertem.
Ebből a mennyiségből 2x2 dl-es üveg lett tele.
A tetejére olajat öntöttem, az üvegeket lezártam, és ment a polcra.
2 megjegyzés:
Üdv! Meddig áll el a kamarában az Így elkészített pesto?
Emőke
Sajnos erre nem tudok megfelelő választ adni. Szerintem az olaj szavatosságáig biztosan. Viszont felbontás után irány a hűtő. Nálunk két-három hónap után már nem volt belőle.
Megjegyzés küldése