Savóméz, savókaramell – Mysos
A sajtkészítők nem mindig
tudják mit is készítsenek a melléktermékként jelentkező savóval. A teljes
savóból pedig nagyszerű finomság kerekedhet, cukor hozzáadásával, valamint
kitartó munkával. Mert nem egy gyorsan készülő csemege, hanem egy nagyon lassú
folyamat.
Az északi országokban
mysos-nak hívják ezt a fehérjékben gazdag mézszerű készítményt, és valóban
nagyon hasonlít kinézetre és ízre is a mézhez.
Bevallom, mikor először
olvastam róla, azt hittem enyhe túlzás az a 3 óra amit kavargatásnak írt a
szerző, de ezzel az aránylag hosszú idővel, csak a méz állagot érhetjük el, és
ha tovább szeretnénk fokozni az élvezetet, és még finomabb karamell szerű
finomságot akarunk belőle készíteni, úgy rá kell hogy szánjunk 7-8 óra kavargatást
is.
Elkészítése viszont roppant
egyszerű. Így aki ráér, és készíteni szeretne bátran kezdjen hozzá, nem fog
csalódni. Az íz, az illat magáért beszél.
Nem mellékes az sem, hogy a
gyerekek ilyen állapotában szívesen fogyasztják, és még csak erőltetni sem kell
a számukra.
Hozzávalók:
1 liter tejsavó (kecske,
birka, tehén)
60-70 dkg cukor
A savót a cukorral feltesszük
főni. Állandó keverés mellett, sűrűsödésig keverjük. Ekkor üvegekbe tesszük és
lezárjuk.
Ízesíthetjük, mazsolával,
aszalt gyümölcsökkel, olajos magokkal.






Megjegyzések
Köszönettel: Anna
Anna
Mi lehet a problema? A segítséget előre is nagyon köszönöm