2013. szeptember 1., vasárnap

Natúrszelet kakukkfüves-tejszínes mártással








Ezen a napon értek jó és rossz tapasztalatok. Fontos, hogy ne szegje kedvünket a negatív élmény se, mert a hibáinkból többet tanulunk sokszor, mint bármiféle könyvből.
Ma én is tanultam, nem minden recept jó, amit az internet szárnyra röppent. Ilyen az ananászos morzsa süti receptje, amit gyorsan elfelejtek, hiába néz ki a képen jól, ha belülről nem tökéletes.
És ilyen a géppel készített könyök tészta, aminek a receptjén még dolgozni kell. Az olaszos tésztákhoz nem megfelelő a magyaros alapanyag. Bizonyára oka van annak, hogy nem soktojással készítik olasz honban  a “pasta-t”.

Viszont nagyon jó pillanat volt, amikor a zabos, teljes kiőrlésű liszttel készített zsömle receptje megszületett. A recept itt található. Ma az egyik pozitívum lett az életemben, hiszen ebben a receptben még nem csalódtam.




És csodálatos, hogy ilyen jó pillanatokban fantasztikus ízek jönnek létre.

Mivel tegnap a tojásom 90 %-át elhasználtam, és a maradék 10 % kellett a sütihez, így adva volt a korábban beszerzett karajból a natúr szelet.
Igen ám, de amikor az ember gyereke elalszik, és úgy dönt jó lesz egy kis tészta köret, mert gyors, és úgyis meg kell kóstolni, hogy tudjuk mivel kínlódtunk, mit is csináltunk egy egész napig,  akkor a kérdés még az, hogy vajon milyen szósz jöhet szóba.
A paradicsom kilőve, a héten már volt. Fokhagymás szintúgy, és még más egyéb is.
Valami új kell. És ekkor az ötlet megszületik az agy egy eldugott részén, és a felszínre tör. Balzsam ecet, kakukkfű, tejszín, meglátjuk mi kerekedik belőle.

Hozzávalók:

natúr szelethez

2-2 szelet sertéskaraj csont nélkül
kb 10 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
só, bors
olaj a sütéshez

mártáshoz

a pecsenye serpenyője, kevés benne maradt olajjal
2 dkg vaj
1 teáskanál kakukkfű
3 evőkanál balzsam ecet
1 dl víz
2 dl tejszín
só, bors

Elkészítés:

A karaj szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk borsozzuk és a lisztben mindkét oldalát megforgatjuk, forró olajban kisütjük.Melegen tartjuk.
Miután minden szeletet megsütöttünk,  a serpenyőben hagyunk kevés olajat, hozzáadjuk a vajat, és a kakukkfüvet megforrósítjuk benne, beleöntjük a balzsam ecetet, és gondosan felkapargatjuk a lesült részecskéket, majd hozzáadjuk a vizet, és alaposan kiforraljuk. Sózzuk borsozzuk. Legyünk óvatosak, és inkább több adagban tegyük bele a sót, és a borsot is, nehogy elsózzuk.ezután felöntjük tejszínnel, amivel sűrűsödésig forraljuk.

Közben főzünk fejenként 10 dkg tésztát köretnek, és azzal tálaljuk a húst, nyakon öntve a mártással. 
Nagyon jól gondoltam, mert egy igazán élvezetes ebéd lett fél óra alatt.







1 megjegyzés:

csillaghajnal írta...

Szia!

Azóta eltelt egy kis idő,sikerült valami receptet kitalálni az automata tésztagéphez?
Nekem most vadonatúj, de még nem igazán sikerült benne jó állagú tésztát csinálni,nem rossz,de nem az igazi.
Szívesen fogadnék tapasztalatokat.

Üdvözlettel: Hajni

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...