2013. június 7., péntek

Karalábé leves vajgaluskával







Az idei esős idő nem igazán kedves a kertben a karalábénak. Könnyen felreped a sok víztől. Tehát többet kell fogyasztani belőle, ne menjen kárba. Bár végső soron a nyulak megeszik, és az is egy újrahasznosítás.

Egy finom karalábé levesnek viszont ki tud ellenállni, főleg ha nem is akar.

Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 kisebb fej karalábé
1 sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
1 kis paradicsom
1 fél TV paprika
2 zöldségleves kocka
só, bors






Galuskához:

1 tojás
10 dkg liszt
2 dkg vaj

Tálaláshoz:

tejföl
petrezselyem zöld






A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és az olajon megpároljuk, a tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát. A karalábét megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, vagy, hogy egyformák legyenek a zöldségek azt is csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a párolt hagymához, felöntjük 1 ½ liter vízzel, beletesszük a paprikát, a paradicsomot, óvatosan sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. 1 tojásból, a 10 dkg liszttel és a vajjal galuskát kavarunk, amit a levesbe szaggatunk, és megfőzünk.

Tálaljuk tejfölre, szórjuk meg a tetejét petrezselyemzölddel.






Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...