2013. június 6., csütörtök

A tökéletes piskóta








Szükségünk van egy alap piskóta receptre. Egy olyat szeretnék közre adni, ami mindig sikerül, pedig csak 4 hozzávaló található benne. Egy a fontos, ha tudjuk, hogy piskótát akarunk sütni, tegyük meg, hogy mindent egyformán szobahőmérsékleten tartunk. Legegyszerűbb, már előző nap kikészíteni mindent. Ez a siker titka.


hozzávalók:

5 egész tojás
¾ csésze liszt
¾ csésze cukor
¼ csésze kukoricakeményítő


A méréshez ¼ csésze = 60 ml





Legelőször a sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy 23 cm-es tortaformának az aljára sütőpapírt teszek.


Mindent kimérek egy-egy kis tányérba, a tojás szétválasztom, külön a fehérjét egy tálba, és egy nagyobb pohárba a sárgáját.


Gépi habverő magas fokozatán felverem félig a fehérjét, és ekkor hozzáadom a cukrot, amivel együtt kemény habot verek. A biztonság kedvéért, hogy a hab keményebb legyen párcsepp citromlevet, vagy csipet sót adhatunk a fehérjéhez. Amikor a fehérje kemény hab lesz, egyenként hozzáadom a sárgáját, és azzal is jól felverem.

Ezután kanalanként alacsony fokozaton belekeverem az átszitált lisztet. Legyünk óvatosak, ne törjük össze feleslegesen a habot. Addig kell csak keverni, ameddig feltétlenül szükséges. A szitálást én fontosnak tartom, hiszen ez által a lisztünk levegősebb lesz. Legvégül a keményítőt adjuk hozzá.

Bele tesszük a tortaformába, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán húzzuk ki belőle, készen van a piskótánk, ha még ráragadt tésztát látunk, pár percre toljuk vissza a sütőbe. Rövid ideig a tortaformában pihentetjük, úgy 4-5 percet, majd egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a forma mentén és levesszük róla a formát. Azután a sütőpapírt is lehúzzuk róla és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Természetesen adhatunk hozzá kakaót, vaníliát, és más ízesítőt, a fontos, hogy akkor a lisztet csökkentsük azzal a mennyiséggel, amennyi a hozzáadott kiegészítő. És én itt a mennyiséget súlyban értem.



A kész piskótát tetszés szerint töltjük. 

Süthetjük szögletes tepsiben is, ez a mennyiség elegendő egy 25x25 tepsibe.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...