Akár őzgerinc formában, akár muffin sütőben sütjük meg,
tökéletesen mindegy. A lényeg, nagyon finom.
Van egy csomó mákom, még a
karácsonyi sütögetős időkből. Bár szeretjük, mégis ritkán kerül rá a sor.
Arra
gondoltam, egy kis délutáni nasinak tökéletes ízesítés, a jól bevált citromos
muffinhoz. S mivel úgyis sütök, akkor dupla mennyiséget keverek, és a felét
őzgerincformában fogom kisütni, míg a másik felét muffinnak.
Hozzávalók:
2/3 csésze liszt
¼ teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin
2/3 csésze cukor
2 tojás
1 ½ evőkanál citromlé
1 ½ teáskanál citromhéj
2 ½ evőkanál mák
¼ csésze tej
Az elkészítés roppant egyszerű, külön tálban
összekeverjük a szódabikarbónával a lisztet és a csipet sót.
Egy másik tálban a
cukorhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vajat, amit jó habosra keverünk.
Legyen a keverék egynemű, amennyiben lehetséges a cukor teljesen oldódjon fel.
Tegyük hozzá a citromlét, a citromhéjat, ezzel is keverjük el jól, majd jöhet
hozzá a mák és a tej. Most a lisztes keveréket 2-3 részletben keverjük bele a
tojássárgájás keverékbe. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és nagyon
óvatosan keverjük hozzá. Igyekezzünk nem összetörni nagyon a habot. Csak addig
keverjük, amíg nem látható külön fehérje. Papír kapszlival bélelt muffin
formába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni. Tetejét megszórjuk porcukorral, vagy
cukormázzal vonjuk be.
És mivel dupla mennyiséget kevertem össze, amiből a 12 db-os
muffin sütőbe adagoltam kb a felét, a többit egy őzgerincformába öntöttem, amit
alaposan kivajaztam és megliszteztem.
Mindkettőt tűpróbáig sütöttem. Az
őzgerinc formában lévő sütinek hosszabb idő kellett, 30 percet töltött a
sütőben.
Bevontam cukormázzal, amit a következő képpen készítettem.
15 dkg porcukor
½ tojásfehérje
1 evőkanál citromlé
A cukrot alaposan összekeverjük a citromlével és a
tojásfehérjével, majd rákenjük a sütemény tetejére.Nyugodtan hagyjuk lefolyni az oldalán, azzal szerintem még kívánatosabbá tesszük
Hagyjuk rászáradni.
Szeletelve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése