Egyik gyümölcs érik a másik után. Akkor a legfinomabb, amikor teljes érésében van, és akkor kell felhasználni.
Mindent nem lehet üvegbe tenni, mivel vagy éppen sok van még a kamrában, vagy pedig időd nincs, esetleg annyira kevés a termés, hogy nem érdemes vele kínlódni.
Így vagyok most a fekete ribizlivel, ami még első évben terem. A bokrok kicsik, és nem is sok termés van rajta. A málna pedig még most kezd érni, az eprem viszont már éppen letermett, csak néhány késői gyümölcs kacsingat a levelek alól.
Párom leszedte a kis érett ribizliket, és azokat a bogyós gyümölcsöket, amit még talált a kertben, én pedig némi mélyhűtött szederrel kipótolva, morzsasütit sütöttem belőle. Jó nagy tortaformában, hogy egy kicsit még ünnepibbé tegyem az első termést.
Hozzávalók:
1 csésze = 2,5 dl
1 csésze cukor
2 3/4 csésze liszt
1 csésze hideg vaj vagy margarin
1 nagy tojás
1/2 teáskanál só
1 citrom reszelt héja és leve
meggylekvár a tészta megkenéséhez
5 csésze bogyós gyümölcs vagy amit szeretünk, vagy éppen van otthon
1/2 csésze cukor
4 evőkanál kukoricakeményítő
+ 2 kanál cukor a tészta megszórásához
Hűtőben fél órát tovább hűtjük, majd 2/3 részét egy nagy csatos tortaformába szórjuk, egy pohár segítségével elsimítjuk, és megkenjük meggylekvárral, vagy esetleg valamilyen fanyar ízű lekvárral.
Ellenőrizzük le, nehogy a közepe nyers maradjon. Beleszúrt villával érződik, ha a tészta megsült, különben lágyan ráragad a villára. A keményítőtől kellemes állagúra sülnek a gyümölcsök, és a felesleges gyümölcslét is felszívja.
2 megjegyzés:
a csatos forma az kb mekkora legyen?
Én ennél a sütinél a nagyobb 26 cm-es formát használtam.
Megjegyzés küldése