2015. június 22., hétfő

Meggyes lepény








Tegnap le kellett szedni a meggyet, hiszen tökéletes cukrozott meggy készítésére, ahhoz ugyanis a szépet érett, de még nem túlérett gyümölcs a legjobb. És valjuk be őszintén a többi meggyes befőtt, és étel készítésére is legjobb az érett gyümölcs, hiszen a cukor tartalma akkor a legmagasabb. 

Mivel éppen babanézőbe mentünk ma délután, gondoltam kedveskedek a lányomnak egy kis meggyes lepénnyel, hiszen egy napja engedték még csak haza a babával a kórházból, biztosan jól fog esni neki ebben a melegben pár szelet enyhén savanykás, lágyan omló meggyes lepény.




Nagyon egyszerűen elkészíthető, és gyakorlatilag 1,5 óra alatt készen van a tészta összeállításától a sütéséig, hiszen amíg a tészta pihen, addig ki lehet magozni a meggyet.

Hozzávalók:

45 dkg liszt
20 dkg vaj
2 db tojás
1 dl tej
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
csipet só 

A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy kanál cukrot, és egy kiskanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
Addig a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, és a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a felvert tojást, a felfutott élesztőt, és viszonylag gyorsan összedolgozzuk a tésztát. 
Cipót formálunk belőle és letakarva egy órát pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók:

1,5 kg magozott meggy, esetleg két üveg meggybefőtt lecsurgatva, mag nélkül
2 evőkanál kukorica keményítő
10-15 dkg cukor a meggy savasságától, és ízlésünktől függően. 

A pihentetett tésztát két cipóra osztjuk, és lisztezett felületen a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
A tepsit vajazzuk, és lisztezzük ki, vagy használjunk sütőpapírt, és arra helyezzük a tészta kinyújtott felét. 
Enyhén szitáljunk rá 1 evőkanálnyi keményítőt, majd a levétől jól kinyomott meggyet terítsük rá. Igyekezzünk egyenletesen elosztani a tölteléket. A tetejére szitáljuk a másik evőkanál keményítőt, majd szórjuk meg alaposan cukorral, hiszen a meggy igen savanyú tud lenni nélküle, hacsak nem éppen azt szeretjük. A keményítőre tapasztalatom szerint azért van szükség, mert a friss gyümölcs igen sok levet ereszt, még akkor is, ha kinyomkodjuk, és eláztatná a tésztát. 
Próbáltam már darált dióval, és kekszmorzsával megszórni a tésztát, de mindegyiknél azt tapasztaltam, hogy az igazi meggyes lepény jellegét veszíti el, pedig most nem dióra akarok harapni, hanem a finom meggy zamatát szeretném érezni.
Tehát térjünk vissza a lepényhez. Az egyenletesen elosztott meggyet megszórjuk keményítővel és cukorral, és a másik cipóból nyújtott tésztalappal befedjük. 
A tetejét megkenjük felvert tojással, és néhány lyukat metszünk rajta, hogy a gőz tudjon távozni belőle.





200 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágjuk, tányérra tesszük, és porcukorral megszórva kínáljuk.

Sok sikert az elkészítéséhez!




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...